Рашков: Опасявам се, че ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС ще върнат член първи от комунизма за себе си

Ружа Райчева 03 януари 2024 в 16:37 4349 7

Бойко Рашков в парламента

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Бойко Рашков в парламента

Конституционните промени връщат България преди 1989 г. Оттук нататък политиците ще определят кой е главен прокурор. Единствената ми надежда е, че ще бъдат отменени от Конституционния съд.

Това заяви в предаването "ДЕНЯТ с Веселин Дремджиев" депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков. По време на окончателното гласуване на конституционните промени в края на миналата година Рашков се обяви срещу предложените от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС промени.

"Освен че сме изправени пред политическото завземане на прокуратурата в нашата страна чрез основния закон, сега по силата на тази тройка - ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, ще завземем регулаторните органи. Опасението ми е, че ако така вървим, ще се изправим фактически пред чл. 1 на Конституцията преди няколко десетилетия, но сега на тройката (ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС - б.р.)", заяви Бойко Рашков.

Рашков подчерта, че според Конституцията народните представители трябва да гласуват по съвест и така е направил самият той в случая. Аргументира се, че с действията си няма да зачертае своята биография.

Депутатът от ПП-ДБ обясни, че преди 1989 г. главният прокурор се е избирал от Народното събрание. Парламентът е можел да го отзове и да назначи нов на негово място, когато поиска. По думите на Рашков сега сме се върнали в почти същата ситуация - ще се избира "удобен главен прокурор".

"Аз им обясних, че това е връщане назад във времето, а те го обявиха за реформа. Тя по дефиниция е промяна, която води напред, а не назад. (...) Убеден съм, че това, което се прие от мнозинството, е вредно за обществото, съдебната власт и самите политици", заяви бившият министър.

Рашков е на мнение, че най-съществената конституционна промяна е разделянето на Висшия съдебен съвет на две части. Според него ако тази тенденция "продължи", може да очакваме и новосъздаденият прокурорски съвет да се "раздроби".

"Овладяването на прокурската колегия в съдебната власт означава, че утре всеки един политик ще може да се окаже обект на незаконни разследвания, тогава когато мястото му в пленарната зала бъде заето от друг", обясни Рашков.

Според него с приемането на конституционните промени се отварят много възможности за евентуални тоталитарни подходи на управление. По думите обаче му никой от сегашното парламентарно мнозинство не си дава сметка за това, защото не гледа напред, към бъдещето.

Той съобщи също така, че е виждал прекратеното дело по "Барселонагейт" и че по него години наред не се е работило, и то съзнателно. "Не може да има доказателства по дело, по което умишлено не се е работило", коментира Рашков.

Колкото до политическото си бъдеще бившият вътрешен министър коментира, че не е партиен член и че няма такова намерение. На въпрос дали ще напусне ПП-ДБ Бойко Рашков отговори, че "зрителите не бива да се притесняват", защото е "предвидим човек".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

7

Peshokonya

16.01 2024 в 18:14

Две имена ме караха да не гласувам за ПП-ДБ. Първо се събраха под юмрука на вмирисаните комунистически крака на пРезидент Радев, второ избраха Бойко дамаджаната за министър на вътрешните работи! Той с действията си оневини баце Бойко! Арестува го ей така....

3251

6

динозавър

03.01 2024 в 23:56

Рашков да се връща в своята партия - ДС.

10212

5

Човека

03.01 2024 в 20:25

Това, че главен прокурор не се е избирал от парламента не доказа по никакъв начин функционалността му както се видя от прокурорите до сега.
"Независимостта", както си я въобразяват някои утописти, в съдебната система, се оказа просто една свободия на подкупни и обединени магистратски кръгове, които и без това обслужват интересите на корумпирани политици.
В този случай, дори абсолютно мнозинство в парламента да инсталира прокурор, който да си затваря очите за зулумите му, то това ще е явно за избирателя и той (хипотетично) би сменил състава на парламента.
Демокрация. Няма общо с член първи, че една партия управлява държавата. Това, че избирателя нехае за управлението на държавата си, е друга история.

400

4

демотиватор

03.01 2024 в 20:02

ДС- иконата Бойко Рашков Дамаджаната, собственик на над 20 имота от държавна заплатица- защитник на Отечеството от комунизма !!!!
Ура, господа другари ! (ジ)

345

3

Джендо Джедев

03.01 2024 в 19:57

"По думите на Рашков сега сме се върнали в почти същата ситуация - ще се избира "удобен главен прокурор"."

Чунким досега имаше гаранция, че няма да се избере "удобен главен прокурор".

1020

2

PlamenIv54

03.01 2024 в 17:43

Прокурорът е страна в процеса, както и подсъдимия с адвоката му и няма как да е в съдебната власт. Правилното му място е в изпълнителната власт, например министърът на правосъдието е главен прокурор. Иначе да слагат и адвокатурата в съдебната власт. И още, съдът може да връща дела за корекция, поради некачествено обвинение. Тогава трябва да се връщат дела и поради некачествена защита (аз бях жертва на такава от кантората на депутата Явор Нотев).

2550

1

alfakentavur

03.01 2024 в 17:17

Червен б*клук! Да се научат да не взимат такива за министри и после за депутати.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки