ДПС задължително ще участва при попълването на регулаторите

Йорданка Веселинова 19 декември 2023 в 12:44 2385 0

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Кирил Петков и Делян Пеевски в пленарна зала

ДПС задължително ще участва при всяко следващо попълване на регулаторите.

Това се случи с гласуването на промените в Конституцията, според които вече ще са нужни поне 160 гласа за избора на членове на регулаторите.

Този уикенд, когато ресорната комисия обсъждаше текстовете, Общественият съвет разкритикува текстовете и заяви, че влизат в противоречие с други разпоредби от основния закон. Конституционалистът доц. Наталия Киселова дори коментира, че тази разпоредба може да падне в Конституционния съд.

Според текстовете "НС спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост при избора на членове на органи, които изцяло или частично се попълват от него, за да гарантира тяхната независимост."

В първоначалния законопроект бе заложено, че мнозинствата се определят в друг закон. Между двете четения обаче бе решено, че нужното мнозинство е две трети от всички народни представители - т.е. 160 души.

Критиките към тази разпоредба са, че принципите за отчетност и прозрачност са по-скоро пожелателни. Отделно стоят и съмненията, че сглобката се готви да си подели регулаторите, както преди седмици каза пред Би Ти Ви председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По-късно това бе отречено от некоалиционните партньори от ПП-ДБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки