Райчев: ДПС се радикализира. Ако не внимаваме, ще си докараме турски национализъм

Социологът прогнозира балотаж между Радев и Герджиков

OFFNews 11 октомври 2021 в 18:35 20525 2

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

ДПС направиха три необичайни за тях неща: етнически турчин кандидатства за президент, възстановиха Делян Пеевски в листите и Карадайъ посети Ердоган в Анкара. Достигнали сме точка на кипене в тези хора и много трябва да внимаваме. Ако минем някаква точка, ще докараме турски национализъм в България, заяви пред БНР социологът Андрей Райчев. 

Според него и трите хода са безпрецедентни и се случват във влошена електорална ситуация за ДПС.

Андрей Райчев смята, че отношението към ДПС не може да бъде като към обикновена партия, а като към етническа, която досега е полагала усилия да не е такава:

"За щастие ДПС е единствената етническата партия у нас, защото никога не се е ислямизирала, нито турцизирала. Сега обаче се прави точно обратната демонстрация - достигнали сме точка на кипене в тези хора и тук много трябва да внимаваме. Не обсъждам кой е прав, кой крив, но ако минем някаква точка, ще докараме турски национализъм в България".

По думите на Андрей Райчев ДПС съзнателно се радикализира и действията им го доказват:

"Притиснали сме ги в ъгъла до такава степен, че те са започнали да се чувстват зле. Политиците трябва да направят всичко възможно, за да ги извадят на друга орбита и да не се върви към втвърдяване, а смекчване. Не трябва да ги стигматизират и сатанизират".

По повод президентската надпревара социологът коментира, че президентът Румен Радев за пръв път се състезава с ясни алтернативи:

"Проф. Анастас Герджиков е повече от кандидат на ГЕРБ. Те излязоха от изолация и с подкрепата на Герджиков успяха да отворят вратата към десния избирател на втория тур. Не можем да кажем, че Радев безпроблемно ще прегърне купата на победителя." 

Социологът очаква балотаж между Румен Радев и ректора на СУ:

"Вижда ми се, че ако се стигне до балотаж, това ще бъдат те. Не виждам как за месец Лозан Панов ще изгради нещо, което ще компенсира ГЕРБ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1414

2

Dido

12.10 2021 в 06:46

Четете "Заплахата" на Димитър Стоянов от 1997 г.Там много ясно и точно е обяснено и показано с факти защо тази партия НЕ ТРЯБВА да я има въобще и как работи само за себе си и СРЕЩУ България!