Радев връчи мандата на Главчев, само той се съгласил да е премиер

OFFNews 30 март 2024 в 14:17 2711 0

Главчев

Снимка БГНЕС

Димитър Главчев.

Президентът Румен Радев връчи на председателя на Сметната палата Димитър Главчев папката с мандат за съставяне на служебния кабинет.

Радев заяви, че той е бил единственият от поканените събеседници, съгласил се да поеме ангажимента. Президентът го призова да изпълни мандата до 7 дни и обеща да не се намесва по никакъв начин в съставянето на правителство.

След промените в Конституцията за служебен премиер президентът може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок, е записано в основния закон.

Радев проведе срещи през последните два дни с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки