Радев: Служебното правителство е готово да води активен диалог със Северна Македония

OFFNews 24 май 2021 в 21:05 5144 1

Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите. Това е заявил президентът Румен Радев на среща с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и премиера на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен председател на Съвета на ЕС.

Срещата е била по инициатива на председателя на ЕК и португалския премиер преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Възможностите за постигането на напредък в приемането на преговорна рамка и започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония е бил акцентът на срещата.

Румен Радев припомни, че процесът на разширяване на ЕС е външнополитически приоритет от над 10 години за страната ни и именно България е най-заинтересована от бързия прогрес на най-близката ни държава на Балканите, съобщиха от прессекретариата на президента. Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция обаче следва да се основава на зачитането на човешките права и пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в съюза.

"Нуждаем се както от позитивни примери в двустранните отношения между България и Република Северна Македония, така и от пряк и открит двустранен диалог за разрешаване на проблемите", подчертал президентът. Румен Радев е оценил като добър знак предстоящото съвместно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Република Северна Македония в Рим и призовал за политическа воля от страна на югозападната ни съседка за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси.

Служебното правителство на България е готово да води активен диалог с Република Северна Македония в тази насока, както и за обсъждане на възможностите за ускоряване на процеса на европейска интеграция, заявил още Румен Радев. Държавният глава е посочил, че всяко възможно решение за започване на преговори за членство в ЕС от Република Северна Македония ще бъде внимателно анализирано и съпоставено с Декларацията на българския парламент и Рамковата позиция на страната ни по разширяването на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране от октомври 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

25.05 2021 в 02:09

Да не би да сме пропуснали нещо? Стево да е споделил с бр.Румен, "дека верва во бугарскиjот след" в произхода на македонопитеците? Иначе нито Президентът на РБ, нито Служебното правителство нямат мандат и пълномощия за воденето на някакви сериозни преговори с българофоби и крадци на история. Този въпрос ще го решаваме с референдум след години.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки