Радев ще даде време на ''сглобката'' да се ротира. Денков се вижда като вицепремиер

OFFNews 20 февруари 2024 в 17:50 1259 1

Румен Радев се ръкува с Николай Денков в присъствието на Мария Габриел

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Румен Радев се ръкува с Николай Денков в присъствието на Мария Габриел

Премиерът Николай Денков заяви, че след ротацията с кабинета "Габриел" се вижда като вицепремиер. На свой ред президентът Румен Радев обяви, че ще осигури възможност на политическите сили "да стигнат до консенсус във властта" преди ротацията.

"След ротацията се виждам като вицепремиер, оттам нататък ще видим - предстоят преговори", каза Денков след откриването на тунел „Железница“ на автомагистрала „Струма“, предаде БТА.

Той коментира, че има доверие на Мария Габриел, защото двамата споделят общи цели и европейски ценности. По думите му политическата среда е доста трудна. "Всеки от нас трябва да се справя с това, че имаме много сложна конструкция, която трябва да взема решения", каза премиерът.

Междувременно президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че скандалите покрай разпределението на властта късат все повече нишката между управляващите и обществото, съобщиха от пресцентъра на "Дондуков" 2.

"Хората виждат препирни за постове, за властови ресурси, за това кой ще говори навън, но не виждат решаване на въпроси, свързани с националния интерес и с очакванията им като граждани", каза той.

Радев коментира, че няма как създаването на такава престъпна мрежа за въздействие върху съдебната системам като тази на убития Мартин Божанов - Нотариуса, да стане без политически протекции. Той каза, че недопускането на подобни практики в бъдеще изисква да се стигне до края и до разкриването на политическите зависимости.

В отговор на въпрос за консултациите с политическите формации в Народното събрание след ротацията Румен Радев посочи, че провеждането им винаги е било със стремеж към това парламентарно представените политически сили да стигнат до консенсус. Президентът отново подчерта, че ще действа изцяло в рамките на конституцията, така че да предостави максимално добри условия на изпълнителната власт да вземе своите решения в този процес.

Попитан дали ще прави собствена партия Радев каза: "Задайте въпроса на тези политически лидери, които говорят за партия "3 март", питайте ги какво толкова ги притеснява."

Президентът каза още, че ще даде възможност на политическите сили "да стигнат до консенсус във властта" преди ротацията на кабинет, предаде БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

20.02 2024 в 18:03

"Междувременно президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че скандалите покрай разпределението на властта късат все повече нишката между управляващите и обществото, съобщиха от пресцентъра на "Дондуков" 2."

Така е, льотчик, във всяка нормална страна има спорове в такива ситуации. По понятни причини. Само твоите гугутки не спорят, а изпълняват нарежданията. Смеят ли да не ги изпълняват... Е, не са точно в националния интерес. Или по-точно - не точно на българския, ама и толкова ли да не е... ;)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика