Радев: Рискът от продоволствена криза е заплаха за националната сигурност

Представители на оранжерийния бранш призоваха на среща с държавния глава за незабавни мерки в подкрепа на производителите, които са изправени пред фалит

OFFNews 17 февруари 2022 в 17:28 1321 0

Снимка Прессекретариат на президента Румен Радев

Рискът от продоволствена криза създава заплаха за националната сигурност на България. Ако не бъдат взети навременни мерки за подпомагане на сектор „Земеделие“, има възможност окончателно да загубим този отрасъл.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес посети Оранжериен комплекс – Сливенски минерални бани край Сливен. Той разговаря с ръководството на комплекса и с представители на фирми от оранжерийния бранш.

Те призоваха за незабавни мерки в подкрепа на производителите, които са изправени пред фалит, както и да бъдат създадени работни групи между отговорните институции в изпълнителната власт, които да предотвратят краха на оранжерийното производство в България.

По думите на президента липсата на навременни мерки в сектор "Земеделие" не само може да доведе до допълнителни социални проблеми и ще се отрази на здравето на българите, но и до срив в производството, който може да бъде компенсиран единствено с все по-скъп внос и компромисно качество на продуктите.

„Допускането на този срив днес, ще доведе до това, че догодина тези производители няма да ги има и няма кой да произведе реколтата следващата година“, подчерта Румен Радев и посочи, че законодателството в областта на земеделието е в насипно състояние, а кризата изостря още повече трупаните с години проблеми.

Президентът припомни, че в исторически план България е изхранвала не само своето население, но и десетки милиони с износа си в чужбина. По думите му днес се наблюдава обратния процес. Българската продукция в магазините ни намалява драстично за сметка на вносната.

Радев посочи още, че трябва да бъдат стимулирани доказано работещите практики за по-добро коопериране, за диференцирани мерки съобразени със спецификите на производството, за да се преодолее неблагоприятната позиция, в която селското ни стопанство бе поставено с присъединяването ни към ЕС.

Той подчерта още веднъж, че трябва да се действа бързо, защото ако се допусне затриването на сектора, резултатите ще са печални. Румен Радев призова да бъдат разгледани механизмите и мерките, с които държавите около нас при по-неблагоприятни природни условия подпомагат производителите така, че те успяват да внасят и у нас. Според държавния глава страната ни има ресурса – плодородната земя, хората и експертиза, за да се справи. По думите му трябва да намерим начин да използваме потенциала си и да го превърнем в добри резултати в близко бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови