Радев призова партиите да не се страхуват да управляват през зимата

Свиквам парламента другата седмица, ще дам достатъчно време на политическите сили за диалог, каза президентът

OFFNews 06 октомври 2022 в 09:49 2574 9

Архив

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Румен Радев

"Търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалициите издава страха на партиите да поемат управлението през зимата. Затова да ги успокоя, че не е чак толкова страшно, защото служебното правителство е изградило стабилна основа, на база на която следващото правителство би могло да изведе страната през зимата без основни затруднения."

Това заяви президентът Румен Радев на брифинг в Малта, където е на официално посещение. 

"Сега не е време за малодушие, не е време за тяснопартийни сметки. България има нужда от парламент. Върху него се крепи нашият конституционен модел на управление. Сега е време да се поеме отговорност и за политическа смелост."

Той похвали служебния си кабинет и заяви, че заради министрите му е пуснат интерконекторът с Гърция. По думите му цените на газа и горивата също се понижили заради работата на кабинета.

Президентът обяви още, че ще предостави на парламентарно представените партии всички условия по Конституция, така че да имат достатъчно време за формиране на правителство. Той коментира, че и тези избори не са пречупили тенденцията за отчуждаване от партиите и властта, както и че те не са дали възможност на нито една партия да управлява сама.

"Аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя изцяло с техните виждания. Изключително важно е те да намерят общия език. Ще предоставя всички условия по конституция, така че да има достатъчно време за диалог, за търсене на консенсус и да се сформира управленско мнозинство."

Радев добави, че следващата седмица ще обяви датата на първото заседание на 48-НС.

По думите му хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси, защото България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство.

Държавният глава заяви, че в ЕС не следва да има двойни стандарти, както и че е крайно време България да влезе в Шенген. Той каза още, че "в тези тежки дни имаме нужда от обединена Европа. Обединена Европа не може да остане безразлична към войната на Русия срещу Украйна".

Радев е против присъединяването на Украйна към НАТО преди да има мир с Русия

Президентът не коментира вчерашния протест срещу него. Той бе организиран заради отказа му да се присъедини към декларацията на президентите за Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2923

9

Cornucopia

06.10 2022 в 14:37

Радев още ли дишаш е тъпак кремльовски айде към орландовци не се мотай айде айде

-5489

8

Нека се страхуват едните 12 години с кражби ни докараха до тук, другите направиха за 8 месеца поразии колкото другите за 12 години не успяха. Нека се страхуват от народния гняв през зимата.

5827

7

pisnamiotmutri

06.10 2022 в 12:18

Първия мандат говореше с логика. Този обаче откакто го активира ДС почна да говори небивалици като Борисов. Явно е важно да се дразнят хората

75

6

230 млрд баксов

06.10 2022 в 10:47

Правилно!
ГРОБ, ДъПъСъ и иЗраждане не е време за малодушие, не е време за тяснопартийни сметки!!
Свалихте правителството сега е време да поемете отговорност, не да се криете като мишки.
Стьопа Тръбата е с вас. Смело напред!

2910

5

ivenco

06.10 2022 в 10:38

Щото вика - аз шъ управлявам хахххаххахха :)))))

а за Шенген -
ОПГ"служебно правителство" с главатар кремълското чучело радев върнаха турската ни граница на мафията.А сега настоява за Шенген.Заради такива като него путинофили ни приемат за втора категория хора.

10298

4

AntiZ

06.10 2022 в 10:27

Това нищожество е сделано в СССР и е толкова натовски генерал, колкото кУрнела е майка Тереза!

6386

3

Zlatko

06.10 2022 в 10:06

Я иди в Брюксел и размахай юмрук и им кажи, “ че е крайно време България да влезе в Шенген”! Само не им казвай, че си отворил пак трафика през “Капитан Андреево”, защото отново ще ни отложат.

3010

2

alabalaa

06.10 2022 в 10:01

Ще влезе в Шенген България ама друг път с 5 проруZки партии и пРезидент :(

12073

1

IvanofRumen

06.10 2022 в 10:00

Не партиите а една определена партия, която е спечелила изборите с най - големите капацитети в нея според лидера им.