Радев: Не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда

OFFNews 19 май 2019 в 13:54 4466 0

Снимка president.bg

Всички знаят много добре, че аз не каня магистрати вкъщи или на тайни вечери, нито викам главния прокурор всяка сряда. Не обсъждам личности, а принципи. Не настоявам за имена, а за спазване на закона.

Това заяви президентът пред журналисти в Благоевград в отговор на въпрос за консултациите, които Румен Радев проведе с представители на съдебната и изпълнителната власт за критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор

„Тези консултации отговарят на обществените очаквания за ясни критерии, мотивирани предложения и прозрачни процедури при избора на нов главен прокурор, защото обществото ни очаква справедливост, очаква реална борба с корупцията. Затова и всички институции, ангажирани с този избор, трябва да осъзнават и да не забравят високата обществена отговорност“, каза президентът.

"Вече трудно можем да говорим за преговори" за нов изтребител

В отговор на въпрос за хода на преговорите за нов изтребител за Българската армия Румен Радев подчерта, че в този много важен за страната ни проект не е трябвало да се подхожда „с лозунги и заклинания, а с реални аргументи“.

„След като правителството и Народното събрание „задраскаха“ състезателната процедура, която е гарант за постигане на най-добри условия за България, вече трудно можем да говорим за преговори“, твърди президентът.

Той добави, че неясни остават условията за индустриално сътрудничество и офсет, които са важни за нашата икономика.

„Правителството прие българите да плащат при неясни условия и да плащат повече, но не казва колко, защото, виждате, идват избори“, заяви Румен Радев.

Президентът призова "правителството в стремежа си да намали цената да не посяга на целостта на пакета и на способностите, защото това ще обезсмисли целия проект."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови