Радев не е махнал портерта на Захари Стоянов, а го е преместил (снимки)

Ружа Райчева 08 декември 2022 в 19:52 6412 6

Снимката е от днес. Вижда се, че портретът на Захари Стоянов е бил преместен на по-малко видно място

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Снимката е от днес. Вижда се, че портретът на Захари Стоянов е бил преместен на по-малко видно място

Портретът на българския революционер и писател Захари Стоянов не е премахнат от президентството на "Дондуков" 2, а само е преместен на не толкова видно място, става ясно от справка във фотоархива на БГНЕС.

По-рано днес в публикация във Фейсбук дипломатът Илиян Василев обърна внимание, че в стаята, в която президентът Румен Радев връчва мандататите, липсва портретът на българския революционер Захари Стоянов.

Последно Радев връчи първия проучвателен мандат на кандидата на ГЕРБ проф. Николай Габровски. Снимка: БГНЕС/Благой Кирилов

Преди на мястото на Иван Вазов можеше да бъде видян портрета на Стоянов. Според Василев причината за разместването е, че Захари Стоянов, заедно със Стефан Стамболов, са останали в историята като "спасители на България срещу превратаджиите и са символ на борбата срещу руския цар и производното вероподаничество".

"И този президент се бие в гърдите, че бил натовец, че завършил на Запад и прочее. Да оставим настрана, че подобен ход издава лични предпочитания и недопустим за държавен глава крен в посока русофилия, но тези портрети на стената са своеобразен "надзор" от историята на мислите му и делата му. Очевидно се смущава от Захари, значи мислите му и делата му, не само тези сторени, но и тези занапред, не са [за] показ. Как да посрещне Митрофанова със Захари Стоянов на стената", пише Илиян Василев. 

OFFNews се свръза с президентския прецентър, но оттам заявиха, че нямат иформация за този казус и че на този етап не могат да ни отговорят. В архива на БГНЕС се вижда, че портретът не е премахнат, а само преместен.

Според снимковия архив последният път, когато портретът на Захари Стоянов стои на видно място в стаята за срещи с президента, е през юли 2022 г. - когато "Продължаваме промяната" получават втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Снимка: БГНЕС/Михаела Катеринска 

На снимката се вижда, че през юли портретът на Захари Стоянов е стоял отляво на този на Христо Ботев - сега неговото място заема Иван Вазов. 

През 1886 г. Захари Стоянов пише предисловие към брошурата на Георги С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите":

"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, А. Кънчев, П. Волов, Г. Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

726

6

Кариерен

09.12 2022 в 10:28

Какъв "дипломат" е този Илиян Василев? Кога е работил той във Външно министерство? Това, че е бил посланик в Москва е чисто политическо назначение! И не може да е дипломат човек, бълващ непрестанно толкова огромна злоба срещу страната, в която е бил изпратен да поддържа и укрепва отношенията, а не да ги разваля. Но върхът е, че плюе и срещу собствения си, български Президент! Отврат!

75

5

230 млрд баксов

08.12 2022 в 22:43

След150 години в най-богатата на природни ресурси
страна в света.
Град Архангелск - о б л а с т е н център в Русия:

https://www.youtube.com/watch?v=R9sOJrTWMKc

75

3

230 млрд баксов

08.12 2022 в 20:57

„Вашето мнение да се почне издаването на ред книжки, които да запознаят народа ни с тежката сиромашия и теглила на руския народ - е така също наше мнение.
Ние сме положително уверени, че ако нашият селянин знаеше как живее неговият руски събрат, как той не вижда месец през целия си живот, как се храни и живее въобще,
какъв хляб яде, който прилича на кирпич, какво значи неговата обикновена гозбица, наречена щ и, как той е роб на немилостиви помещици, как един човек има там приход
в годината 34 книжни рубли (350 гроша) и пр. - то руските у нас агенти не би намерили никаква почва за своите нечисти цели. Съзнавам, че е грях от наша страна, гдето досега не сме осветлили народа си. Това е нужно, защото нашето съществование се подкопава и плаши днес с благодеянията уж на официална Русия. Ще се потрудим."

Захари Стоянов