Радев критикува договора с Македония, който Борисов подписа със Заев през 2017 г.

Георги Савчев 17 юни 2021 в 21:44 12590 0

Снимка president.bg

По време на срещата си на „Дондуков“ 2 с македонския премиер Зоран Заев президентът Румен Радев изрази съжаление, че през последните години отношенията между двете страни са попаднали в задънена улица и диалогът е бил замразен, което се е отразило и на перспективата на Северна Македония за започване на преговори за членство в ЕС.

По думите на президента, за това е допринесла и липсата на конкретни обвързващи условия и срокове в подписания през 2017 г. двустранен Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, което е създало възможност за променливи тълкувания и действия.

Договорът за приятелство беше подписан в Скопие на 1 август 2017 г. между Бойко Борисов и Зоран Заев.

По този начин президентът идиректно отговаря на нападките на Борисов, който тази сутрин каза на Заев, че "Радев и правителството му лъжат Северна Македония, че ги подкрепят за членство в Европейския съюз".

По време на срещата Борисов се похвали, че са положени много услилия за сключването на договора: „Много се работи тогава. Това беше важно и за да започнете и довършите преговорите Ви с Гърция. Дори в София имаше среща между Зоран Заев, Алексис Ципрас, президента Макрон и канцлера Меркел, за да проведете тези преговори. Който отрича историята, не е прав никога, защото тя е важна за бъдещето. Като правителтво и председателство ние направихме всичко".

Ново споразумение със Скопие

На срещата на „Дондуков“ 2 тази вечер Радев каза на Заев, че "европейската перспектива на Република Северна Македония е от огромно значение за България, но по този път остават и някои нерешени въпроси."

Затова страната ни е готова да работи за приемането на двустранно споразумение с ясни правнообвързващи клаузи като необходима стъпка, която да открие пътя на югозападната ни съседка към започване на преговори за членство в Европейския съюз.

Заев изрази намерение за постигането на двустранно споразумение, което предстои да бъде разгледано на експертно ниво.

По думите на Румен Радев, двете най-близки страни на Балканите са длъжни да направят така, че гражданите от двете страни на границата да общуват свободно и да се чувстват обединени от общото си европейско бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови