Радев: Концентрацията на пари в големите градове за сметка на малките е пагубна

OFFNews 22 август 2021 в 19:50 2605 2

Снимка Прессекретариат на президента

"Концентрацията на финанси и инвестиции в регионалните центрове и намаляването на вниманието към по-малките населени места е пагубно за България. Голямата задача е да се преборим с огромните дисбаланси в регионалното развитие", заяви президентът Румен Радев на среща с кмета на Тополовград Божин Божинов и неговия екип.

От своя страна, последните призоваха за премахване на субективното разпределяне на правителствените субсидии към общините и отчитане на реалните и специфичните им характеристики.

Финансовата децентрализация на общините ще ги освободи от недобросъвестен натиск от изпълнителната власт, подчерта президентът Радев. По думите му независимо финансиране на общините от централния бюджет би улеснило инициативността и повишило ефективността.

Съществен проблем за общината е здравеопазването. Тополовград има само един спешен екип, който отговаря за всички населени места, някои от които са на десетки километри едно от друго. Оттам зоват за по-бързо въвеждане на системата за спешна медицинска помощ по въздуха, която е включена в Националния план за възстановяване и устойчивост.

В отговор на журналистически въпрос след срещата Радев коментира, че пограничните общини Болярово и Тополовград, които посети днес, имат опит в опазването на границата. Той отново призова за актуализация на бюджета, за да може средствата за тази дейност да се разпределят по най-добрия начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews