Процедурни хватки може да забавят оставката на Радев

Юлиан Христов 03 август 2016 в 14:31 8121 8

Процедурни хватки може да забавят оставката на Радев

Освобождаването на шефа на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев може да бъде отложено във времето по чисто процедурни причини. 

Според правилника за прилагане на закона за отбраната, след подаване на рапорта за напускане, министърът на отбраната има две седмици, за да издаде заповед за освобождаването му от военна служба. Като заемащ висш военен пост обаче Радев е назначен с президентски указ и с такъв трябва да бъде освободен. Това е записано в конституцията, според която държавният глава назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет.

В този случай няма срок, в който правителството може да предложи на президента да освободи Радев. На практика предложението се внася от военния министър и на заседание на правителството се взима решение, с което се прави предложение до президента.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обясни, че все още няма внесено подобно предложение. Тя обаче поясни, че вероятно става въпрос за процедура. "Вносителят, вероятно има процедура за разглеждане в дневния ред на Министерски съвет. Ако вчера е подадена самата оставка, по принцип материалите в Министерски съвет се подават до края на предишната седмица, най-късно до понеделник", поясни Бъчварова.

По-рано днес стана ясно, че Радев, който беше номиниран от БСП за кандидат-президент, има намерение да отговори на изявленията на премиера Бойко Борисов, който в понеделник заяви, че съжалява, че му е повярвал. В съобщение, публикувано в профила му във фейсбук, Радев казва, че ще отговори след освобождаването му от служба, което ще стане с указ на президента. "Дотогава, моля да имате предвид, че съм действащ генерал от Българската армия и мога да давам отговори, интервюта и изявления с изричното разрешение на началника на отбраната", обяснява Радев.

Вероятно до описания сценарий обаче няма да се стигне. По информация на OFFNews освобождаването на Радев ще стане по най-бързия възможен начин. Правителствени източници коментираха, че обратното само би се отразило негативно върху правителството, защото тази стъпка би била разчетена като умишлено "запушване на устата" на генерала. Не е изключено процедурата наистина да бъде забавена заради изписване на имущество, за което той е бил отговорен. Това означава, че може да бъдат открити липси и непредадени от генерала вещи. При това положение той няма да бъде освободен, докато не сдаде повереното му имущество, коментираха запознати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12138

6

Окомер

03.08 2016 в 21:35

Представям си врътките ако управляващите са от БСП

11841

5

трафоПОСТ

03.08 2016 в 21:13

В България няма нужда от военни преврати, тук генералите направо се кандидатират за президенти.

Все пак, при положение, че от 25 години вярваме, че армията е деполитизирана, има нещо нечистоплътно един, може би достоен генерал да прави шушу мушу с една партия. Оставям на страна факта, че тази партия загрби страната за половин век и все още служи на една друга държава, а не народа си. Та, този генерал май не е съвсем български генерал.

Спомням си, че първия път когато си подаде оставката беше, когато дадохме на поляците да ремонтират МиГовете, вместо на азиатската сатрапия. Още тогава ми стана ясно какъв е.

7506

4

БиеСиеПето пак се опитлаха.
Такива некадърници никъде няма!!

12050

3

Luben Pandev

03.08 2016 в 17:12

Въпросът е сложничък. Има индикации, че Радев е изконсумирал нарушението на Закона и в този случай освобождаването му няма да е стандартната процедура, а дисциплинарно уволнение. Дисциплинарното уволнение изисква разследване от съответните органи, което вероятно е в ход, доклад за резултатите на МО и от там нататък МО е в задължение да продължи или процедура за дисциплинарно уволнение, или пенсиониране по обичайния ред. МО има практика по подобни казуси.. Но това си изисква време. Интересно ми е, какви показания ще дадат пред разследващите Радев, Весела Лечева, Корнелия Нинова и другите замесени в политиканстването с армията. Ако той и другите по-горе отрекат, че са говорили с него, а го издигат..е едно. Ако потвърдят е друго. Работата във втория случай ще замирише на мохабетите на Гюлен с турските генерали превратаджии. Действащ генерал отива на тайни срещи с политици за да си говори с тях за вземане на властта нали така?..хм.

21668

2

Руслан

03.08 2016 в 15:51

Aз може и да пазя чифт наполенки от казармата за сдаване, да помогна на генерала.
Но само ако Гоце ми ги поиска лично.

15256

1

mendi

03.08 2016 в 15:44

Да не си подритва хляба че на края ще стане от два стола - на земята!
За президент посмъртно няма да се избере, дали и 10% ще събере...