"Промените в Конституцията по "бързата писта" са важни за хората"

OFFNews 27 септември 2015 в 13:12 2716 1

Когато партии се превръщат в спирачка за реформите, няма как да стигнем до желания от обществото резултат. Проблемите в съдебната система са много и промените в Конституцията са само базата, на която да се стъпи, за да се стигне до решаването им.

Това каза Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на конституционната и правната комисии в парламента, по БНТ. 

В петък внесохме първото предложение за изменение между четенията на законопроекта за промяна на Конституцията, обяви Делчев и поясни, че става въпрос за явното гласуване във ВСС. Според думите му явното гласуване във ВСС ще означава повече отговорност на членовете на Съвета и по-прозрачен начин на управление на съдебната система.

Не трябва да се съсредоточаваме върху това чии гласове са били решаващи за гласуването на първо четене на промените в Конституцията, а върху факта, че промените тръгнаха по „бързата писта“, каза Делчев, визирайки събирането на над 180 гласа на първо четене. Важното сега е какво ще бъде гласувано и на второ, и на трето четене в Конституцията, както и е какво ще се промени в Закона за съдебната власт и процесуалните закони, подчерта депутатът. Същността на съдебната реформа и промените, които ще донесат резултат за хората, са в законите, но основата на тази промяна е в Конституцията, категоричен бе той.

Относно позицията на АБВ за Закона за борба с корупцията, Делчев заяви, че очевидно АБВ има дълбоки притеснения в борбата с корупцията. АБВ посочиха в закона детайли, които могат да се решат между четенията, добави той. Първото четене е да се каже искаме или не борба с корупцията, да се заяви политическа воля за такава борба, и стана очевидно, че отговорът на АБВ е "не", подчерта още Делчев, като напомни, че АБВ даде и само един глас "за" подкрепа на Конституцията на първото четене на законопроекта миналата седмица, докато РБ гласува Основния закон единодушно от всички депутати на Парламентарната група.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови