Димитър Делчев: Браво на ВАС, спаси вота от реклама на номерца

Юлиана Ончева 17 септември 2015 в 12:36 2736 2

Снимка Реформаторски блок

ВАС отмени решението на ЦИК за еднакви номера в бюлетините за местния вот. Съдът взе правилното решение, коментира пред OFFNews Димитър Делчев, вносител от името на РБ на искането за отмяна.

- Г-н Делчев, удовлетворен ли сте, че ВАС отмени решението на ЦИК за единните номера на бюлетините? 

- Да, Върховният административен съд взе правилното решение, защото това на ЦИК беше противозаконно. Беше лошо решение, защото предстоят местни избори, а опитът бе да се превърнат в национални. Вместо да се популяризират кандидати и политики, да се прави реклама на едно номерче в цялата страна. Сега това няма да се случи. 

- Очаквахте ли, че съдът ще го отмени? 

- Да, въпреки че в България човек никога не може да бъде сигурен. Но това е законно и принципно решение. Иначе местните партии и коалиции щяха да са дискриминирани с номер след 80-ти. А изборните туристи, натоварени по автобуси из цялата страна, щяха да знаят един и същи номер, независимо къде ги возят да гласуват. 

- Най-голяма полза щеше да има ДПС?

- Да, но аз не искам да влизам в партийни пререкания, важното е, че ВАС оцени опасността гражданите да бъдат ощетени и да се допусне подмяна на вота. 

- Трябва ли според Вас изобщо да има номера на бюлетините - човек, ако не може да прочете името на партията и кандидата, какво ще избира?

- Това е дълга тема за обсъждане. Добре е все пак да има някакво указание за хората, които са по-неграмотни. Проблемите с купуването на гласове и манипулации на изборите може да се реши чрез машинното гласуване, като номерата на бюлетините се запазят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!