Прокуратурата с трето опровержение на Ненчев: Никой не му е предлагал подкуп

OFFNews 08 юли 2015 в 14:12 3928 10

На министъра на отбраната не е предлаган подкуп, както и не е имало заплахи за живота му. 

Това става ясно от извършената проверка на спецзвеното за разследване на корупционни престъпления, което беше създадено в рамките на антикорупционната стратегия, лансирана от вицепремиера Меглена Кунева. 

Повод за разследването беше интервю на министъра във вестник "Сега" от 24 април, в което той излага факти за среща с неназовани лица, които му предали предложение за заплащане на „сериозни проценти“, ако той подпише договор за ремонт на изтребителите на стойност 80 млн. лв. Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат“. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на сега заеманата длъжност. Ненчев твърди също, че са му отправени и смъртни заплахи. 

В хода на извършената проверка не са събрани достатъчно данни за извършени престъпления, поради което с постановление от 3 юли е отказано образуване на досъдебно производство, съобщиха от прокуратурата. Обясненията на министъра не са приети за достоверни, тъй като не са подкрепени от събраните допълнително данни.  

По отношение на твърдените от Николай Ненчев закани за убийство, макар и в интервюто си министърът на отбраната да е посочил, че се касае за заплахи, различни от тези, които е възприел в предаване по телевизия СКАТ, то в обясненията си пред прокуратурата е заявил, че всъщност се касае именно за тях. Министър Ненчев е посочил също, че не е изпитал основателен страх за живота си и не е взел никакви мерки за охраната си. Не е сигнализирал и компетентните органи, както и министър-председателя, се казва в съобщението.

Това е поредно опровержение на прокуратурата по повод твърдения на военния министър. Първият път беше по повод обясненията му, че разследването срещу ген. Шивиков е тръгнало от анонимен сигнал. От прокуратурата тогава обявиха, че сигналът е подаден от подчинената на Министерството на отбраната Военна полиция. Второ опровержение прокуратурата направи по повод твърдението на Ненчев, че срещу втори генерал има разследване.От Държавното обвинение обясниха, че единственият генерал от армията с повдигнати обвинения е Шивиков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!