Прокуратурата и ДАНС посегнали на ДПС, твърди Бойко Рашков

OFFNews 14 август 2017 в 08:22 7755 4

Прокуратурата и ДАНС посегнали на ДПС, твърди Бойко Рашков

Отнемането на допуска до класифицирана информация на Георги Гатев, който е зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС, е симптоматично. 

Това коментира пред Нова тв председателят на Бюрото Бойко Рашков. "За мен е симптоматично това, че се посяга на представител на ДПС в Бюрото", каза той като посочи, че има предвид публикации в медиите от последните дни, в които се твърди, че се подготвя разследване и дори арест срещу почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. 

"Не би трябвало да има конфликт между прокуратурата и ДПС. Аз не бих се изненадал от абсолютно нищо, че щяло да се образува производство срещу лидер от ДПС, аз не искам да въвличам Бюрото в тези битки, то е независим орган", коментира Рашков. 

По думите му с действията на прокуратурата и ДАНС (наричана от него по време на интервюто "агенция Държавна сигурност", бел. ред.) това се случва в момент, в който се възраждат идеите за разследване срещу политически лица. "За това агенцията за държавна сигурност неслучайо участва заедно с прокуратурата", каза Рашков.

Той обясни, че Георги Гатев е уважаван юрист, който е унижен. Рашков обяви съобщението на прокуратурата, с което се иска отнемане на допуска до класифицирана информация на Гатев за "смехотворно" и написано от "начинаещ юрист". "Ако съм главен прокурор, бих потърсил сметка, на този който го е написал", заяви Рашков.

В края на юли прокуратурата поиска от председателя на ДАНС да отнеме допуска до класифицирана информация на Гатев, защото той се срещал с обвиняеми и подсъдими лица. Според държавното обвинение той ги съветвал как да подготвят свои искания до Бюрото за проверка дали са били подслушвани нерегламентирано. Един от тях е варненския съдия Светлозар Георгиев, който гледа дело срещу Веселин Марешки. Съдията беше отстранен от делото по донос на прокуратурата, след като 6 месеца бил следен и подслушван.

Последвалата реакция от страна на Бюрото е, че става въпрос за целенасочена и координирана атака, която има за цел връщане на безконтролното подслушване. 

В писмо до медиите Гатев заяви, че не е извършил нищо незаконно в своята работа като член на Бюрото и даде да се разбере, че атаката срещу него е проверката за прилагането на СРС спрямо съдия Георгиев. Гатев заявява, че е станал обект "на недопустима институционална атака", като по този начин е атакувано и Бюрото.

"Съвсем съзнателно в началото се въздържах да коментирам този конфликт, тъй като и до момента не разполагам с достатъчно информация за фактите, въз основа на които е осъществена проверката и е взето решението за твърдените нарушения, извършени от мен. Убеден съм обаче, че общественият интерес диктува процедурата по контрола за отмяна на това решение да се осъществи максимално публично", написа в писмото си до медиите Гатев.

Той обяснява, че прокуратурата е предприела "безпрецедентен подход" по отнемане на разрешителното му за достъп до държавните тайни. По обясненията му прокуратурата няма компетенции да иска отнемане на разрешение, освен при данни за престъпление. Компетентен орган по отнемането на допуска е ДАНС, но при извършените преди това проверки спрямо Гатев не било предприето нищо. От агенцията се задействали, едва след като от прокуратурата поискали това. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

3

дони

14.08 2017 в 11:15

А защо да не посегне на ДПС, да не би да е свещена крава?

12001

2

Севтопол

14.08 2017 в 10:11

Прокуратурата и ДАНС посегнали на ДПС, вика Рашков. Че защо не, ДПС да не е недосегаемо? Подготвяло се и разследване срещу ПОЧЕТНИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ Ахмед Доган. И това е недопустимо??? Кой е той – шефът на държавата ли? И дори да е. Той над законите ли е? Едни такива изказвания на едни такива хора, на едни такива постове, наистина предизвикват размисли за съществуването на паралелна държава, за която говори Корнела. Само че не Бойко Борисов и не ГЕРБ я ръководят. А КОЙ? Пак стигаме до стария въпрос и всичко започва отначало.

21061

1

рамбо

14.08 2017 в 08:38

Отдавна никой не се интересува от анализите на този....