Проф. Вили Лилков прие поканата да се кандидатира за кмет на София

OFFNews 16 юли 2023 в 13:21 7258 5

Снимка Архив

Проф. Вили Лилков

Професор Вили Лилков прие поканата да бъде издигнат за кандидат за кмет на София. Това стана ясно от негова публикация във фейсбук.

Преди ден инициативен комитет, в който са Богдана Карадочева, Васко Кръпката, Теди Москов, проф. Кирил Топалов, Тодор Токин, Ваньо Шарков, Иван Лечев, Аня Пенчева, Ивайло Цветков-Нойзи, а също и бившите министри на финансите и външните работи в кабинета на СДС Муравей Радев и Надежда Нейнски, издигна кандидатурата на Лилков.

Инициаторите представят проф. Лилков като едно от емблематичните лица на десницата.

Той бе един от учредителите на Демократи за силна България и няколко мандата общински съветник от СДС и Синята коалиция, както и заместник-председател на Столичния общински съвет. През 2014 г. беше избран за народен представител от групата на Реформаторския блок.

Ето какво написа проф. Лилков в социалната мрежа:

Отговор на инициативата за номинирането ми за кандидат за кмет на София

Помня първия голям син митинг. За него се съобщаваше от човек на човек. С приглушен глас и неволно озъртане. Защото още имаше страх, голям страх. После се събрахме, бяхме много и ставахме все повече. И някой извика „Долу БКП“! Звучеше нечувано, невероятно и невъзможно. Гледах озарените лица на хората наоколо, сълзите и надеждата в очите и виждах – раждаше се българската свобода.

По същото време зад дебели стени гаулайтерите на 45-годишния режим се преустройваха. За тях това беше операцията, която трябваше да трансформира политическата им власт в икономическа. И докато ние пеехме, протестирахме, танцувахме, стачкувахме или гладувахме, те разнасяха куфарчета с пари. Когато разграждахме комунизма, червената номенклатура и старата Държавна сигурност, създадоха нова олигархична мрежа и построиха капитализма, но за себе си.

Така минаха над 30 години от живота ни. Днес от нас се иска просто да забравим! Да забравим куфарчетата, фалитите на банките, инфлацията, опашките и купоните. Да забравим репресиите срещу онези, които режимът през зъби наричаше бивши хора.
Аз няма да забравя и няма да сключа тази сделка! И не мога да се правя, че не виждам как София продължава да се управлява по системата „наши хора“ – некомпетентно, „на парче“ и расте, без да се развива. Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм готов с истинските решения!

Затова приемам да бъда кандидат за кмет, издигнат от тези, които също не могат да забравят, защото онази надежда от площада не трябва да угасва, а отвоюваната свобода не трябва да бъде предадена. Време е София да влезе в XXI век – дължим го на нашите деца!

Проф. Вили Лилков

Другите издигнати до момента кандидати за кметския пост в столицата са Васил Терзиев - от ПП, ДБ и Спаси София и Деян Николов - от "Възраждане".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

16.07 2023 в 19:06

Нормално е да има алтернативи. Не е само Методи Андреев, който се възмути. Не е толкова важно какви са качествата на кандидата на ДБ и ПП, а как го издигнаха. В САЩ има предварителни избори и те се следят със затаен дъх, в София нищо не пречеше да има предварителни избори.

София е овладян град, мръсно, разбити улици и тротоари, ако ги има, проблеми с градския транспорт и какво ли не още. Бюджетът е огромен за България, но се разходва меко казано глупаво.

ГЛУПАВОТО е, че нито от ДБ/ПП, нито от противниците им не организираха първични избори за кмет и общински съветници, а се слагат някакви хора, които се смята че могат да спечелят.

Ама че демократи ...

900

2

нещото

16.07 2023 в 17:12

Още един провалил се СИН политик и нагаждач има безочието да се качи отново на хранилката !!!

1000

1

PaulPierce

16.07 2023 в 16:27

Хайде още един дихател, който за 30 години в Народно събрание и Софийска община не е направил нищо с което да му се запомни името и сега на 70 години ще тръгва да бори комунизма :)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки