Проф. Минеков обяви СЕМ за странно създание, а Законът за радио и телевизия за пълно нещастие

Трябва да има норми колко могат да губят театри, опери и музеи, смята министърът на културата

OFFNews 13 юни 2021 в 12:28 7073 1

Щетите в Министерството на културата са толкова много, че не могат да бъдат обработени. Листът с нарушения е огромен, това е смайващо. 

Това каза служебният министър на културата проф. Велислав Минеков по БНР. По думите му бюджетът на министерството в скоро време приключва, а има опасност през него да трябва да се плаща заради злоупотреби с европейски средства. В множество от тези случаи стоят подписите на няколко министри, на кметове - случаят с Яйлата е особено скандален, каза още Минеков. Ще има сигнал в прокуратурата, няма да простя там. Независимо от хеви метъл кмета, съжалявам, допълни Минеков за кметъла Цонко Цонев. Строителство върху ориганални останки е бутафория, категоричен бе министърът. 

Античната стена в Созопол е толкова антична, колкото съм и аз, в Созопол има много нарушения, даде друг пример Минеков. 

"Имам няколко основни задачи, ще се справя с тях. Включително и с инициативни комисии за преглеждане на действащи закони и предложения за техните промени - Закон за културното наследство, Закон за авторски права, Закон за радио и телевизия, който е пълно нещастие..., обясни министърът. 

Министерството трябва да внимава кому и как разпределя субсидиите. Там е втората серия от нещастия, допълни той. 

Трябва да има някакви норми доколко може инстути, които са под шапката на министерството на културата, да претърпяват загуба. Докъде е границата на прошката. Колко трябва да прощава министърът на културата? Ако имате добър директор и мениджмънт - независимо дали става дума за театър, опера или музей, нещата се развиват добре, каза още Минеков. По думите му става дума за политически назначения. 

Според него "нещо неприятно става в СЕМ". "Това е странно създание, задължено да работи в името на управляващите, в името на тези, които стоят на политическия връх", смята проф. Минеков. 

В предстоящата седмица Министерството на културата организира дискусия за държавата и медиите в НДК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови