Проф. Милена Стефанова: Новите месии Петков и Василев правят рисков проект в център-ляво

Ружа Райчева 16 септември 2021 в 12:22 13228 6

Снимка БНР/БГНЕС

Новите двама месии, както се опитват да ги представят, ще се устремят към създаването на проект, който по-скоро ще се намира в център-ляво. Този роден в полуистина проект ще е рисков за президента Радев, както и за самите тях. 

Това заяви политологът проф. Милена Стефанова пред БНР по повод влизането в предизборната надпревара на доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев.

Според нея еманципирането на двамата и включването им в активна надпревара са рискови, тъй като Петков е натрупал негативи с канадското си гражданство, както и с някои свои "наивни" изказвания.

"Откъде се появиха тези хора в орбитата на президента? Все така се питам и нямам отговор на този въпрос. Факт е, че двамата събраха значителна подкрепа още в началото, рязко им скочи рейтинга", коментира тя. 

По думите ѝ ставаме свидетели на "нов инженерен проект", с който се прави опит да се измести част от тежестта на "Има такъв народ", които са се доказали като "очевидно непродутивна формация".

Според проф. Стефанова проектът на Петков и Василев може да откъсне гласове от всяка от шестте представени в парламента партии, тъй като много избиратели от целия спектър са разочаровани. 

"Все пак най-големият дефицит е при "Има такъв народ", натрупа се разочарование от поведението на тази партия в двата кратки парламента", обобщи тя. 

Милена Стефанова смята, че много от системните партии са закъснели с обявяването на своите кандидати, тъй като никой не е знаел дали президентските избори ще се проведат 2 в 1 с парламентарните. 

"На Радев хич не му се искаше да съвпадат, но това е всъщност разумното решение. Сега ако иска да спечели втори мандат, той ще търси по-широка подкрепа", каза тя. 

Проф. Стефанова мисли, че президентът е имал шанс да смени и други министри от състава на новия служебен кабинет, но това щеше да бъде знак към обществото, че първоначалният му подбор не е бил сполучлив.

Тя очаква през следващите два месеца ежедневната политическата реторика да се състои от положителното говорене и заклеймяване на миналото. 

"Нестабилност в партийната система ще има още известно време, наблюдаваме преструктуриране на партийната система", каза още проф. Милена Стефанова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6245

6

kokoten

16.09 2021 в 15:43

То ще се види на изборите...ИТН се осраха безобразно,така както не се е осирал никой преди тях.Това е една формация,абсолютно несериозна,непредвидима,без никакво чувство за отговорност...Надявам се че новата формация ще е поне малко по-стбилна в емоционално отношение,особено на лидерско ниво,щото с тоя Продавач на мартеници,току-що излязъл от пубертета,няма да можем да изкараме със следващия Парламент повече от три седмици,да не говорим за пишман-политиците от типа Тошко,журналиста,за Каримански който има вид и маниер на поведение на френски прокурор от 30-те години...как можаха да ги съберат по тоя начин си остава пълна загадка...то бива,бива некадърност,но това е повече даже за България...Който и да дойде след тая паплач,все ще е по-добър....

12182

5

sawall

16.09 2021 в 15:27

И какъв е рискът конкретно за Василев и Петков? Че няма да ги изберат? Че повече никога няма да бъдат служебни министри? Истината е, че България има нужда от некомпрометирано модерно ляво, което не го избива на корупция, номенклатурна аристокрация (Първанов) и популистки неофашизъм (Нинова, когато е удобно). Къде са хората, които искат да отменят плоския данък и да се борят със социалното неравенство? Няма ги, защото всички в парламента сега са съгласни, по един или друг начин, че богатите са добре, а бедните не пречат. Това може да се очаква от, примерно, ДБ, защото те все пак са последователно десни; от ГЕРБ/БСП/ДПС - защото са корумпирани и статуквото ги устройва; от ИТН защото са неадекватни и безидейни... Но това не намалява нуждата от такива хора.

6500

3

petio01

16.09 2021 в 14:18

НДСВ и ГЕРБ бяха смятани от всички експерти за не по-малко рискови проекти, но се оказаха повече от печеливши. Особено НДСВ - с пълното си мнозинство през 2001 (като прибавим и 4-те процента, дадени по грешка за проксита на царистите)

2000

2

Atan

16.09 2021 в 13:47

И последният"бисер":
"Откъде се появиха тези хора в орбитата на президента? Все така се питам и нямам отговор на този въпрос.".
Какво внушава на наивния читател това?
" Абе, тези са някакви случайни нескопосани непрокопсали другаде елементи, с тъмно минало, които на заслужават доверие.".
Ето това се и целИ: С никаква аргументация да се дискредитира така обезпокоителния за някои проект.

2000

1

Atan

16.09 2021 в 13:38

Започна платеното плюене. Естествено, с неясни намеци и отрицание а приори. Защото няма аргументи. Самоорезиляването на професор "СИ СТРУВА" само, ако е добре платено. Иначе не е оправдано.
"Този роден в полуистина проект ще е рисков за президента Радев, както и за самите тях. ".
Казвайки това, трябва да кажеш и коя е тази "полуистина", ако си сериозен и честен. Но не! Само се подхвърля инсинуацията, че има нещо нередно. Доня Басилиа си знае, че нищо не знае, но като го каже, "...тя избухва като бомба...".
Не казва и какво е рисковото!
Защото обяснението "...еманципирането на двамата и включването им в активна надпревара са рискови, тъй като Петков е натрупал негативи с канадското си гражданство, както и с някои свои "наивни" изказвания." е крайно неубедително и смешно-наивно!
1. Дали не заплашва с окалването от платени коментатори, експерти и медии?
2. Или с бухалката на прокуратурата и по-нататък?
3. Или с възможно елиминиране от някой "случаен" невменяем тип?