Проф. Константинов: Ще има компромис за Изборния кодекс

OFFNews 10 май 2016 в 09:49 3023 2

Компромис за Изборния кодекс ще има, макар и да е труден, прогнозира математикът проф. Михаил Константинов пред "Фокус". Противното би означавало предсрочни избори, убеден е той.

По думите му ГЕРБ приели промените "без особен ентусиазъм". За тях, в тясно политически смисъл, промените нямали никакво значение. ГЕРБ били единствените, които имали сметка от предсрочни избори.

Ключът е в коалиционните партньори и доколко те са склонни да отстъпят или да настояват за своето, каза проф. Константинов.

"Ако бях на мястото на ГЕРБ – и едното, и другото ми върши работа. Въпросът е кое е най-добро за всички. Да се ограничават вече дадени права на българите в чужбина е неразумно. Друг е въпросът, че има държави, в които изобщо няма гласуване в чужбина. Щом един път са го разрешили това гласуване, е редно то да бъде оставено, защото винаги се вземат трудно вече дадени права", посочи математикът.

Той допълни, че политическият ефект от гласуването в чужбина е нищожен, но важният е моралният.

Критичният момент в Кодекса бе ограничаването на българите в чужбина да гласуват. То предизвика протести и ветото на президента Росен Плевнелиев. Предстои върнатия от него Кодекс да бъде прегласуван от Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови