Проф. Близнашки: Настояваме референдумът да е с евроизборите

OFFNews 25 февруари 2014 в 08:08 6121 17

Проф. Георги Близнашки

Инициативният комитет, който започна подписка за референдум за изборното законодателство е събрал 300 000 подписа, съобщи пред Нова телевизия главният организатор проф. Георги Близнашки.

Подписи се събират за допитване с въпросите, които поиска и президентът Росен Плевнелиев - да е задължително ли гласуването, да има ли възможност за електронен вот и да се въведат ли мажоритерани избори.

„Нямаме проблеми със срока, ще продължим да събираме и през март. Но огромното ни желание е да ги съберем бързо, за да ги внесем в парламента и да окажем натиск референдумът да се проведе паралелно с евроизборите през май", уточни проф. Близнашки.

Той напомни, че ако се съберат 500 000 валидни подписа Народното събрание е задължено да насрочи референдума, но може да редактира въпросите.

Депутатът Мая Манолова от БСП обяви вчера, че парламентът не разглежда предложението на Плевнелиев за референдума, защото чака подписката. Лично тя смята за резонен само един от въпросите - да има ли мажоритарна избирателна система.

Проф. Близнашки обаче не смята, че депутатите ще посмеят да променят въпросите на президента, защото той е "попаднал право в десятката".

Голямото предимство на тази кампания е, че не ни се налага да разясняваме за какво става дума, хората са наясно, коментира още професорът, който се отцепи от БСП и се присъедини към протестите, които започнаха юни миналата година след назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!