Константинов и Близнашки: Тръгва подписка за изборен референдум

ОFFNews 06 февруари 2014 в 08:43 9279 29

Проф. Михаил Константинов

Снимка Архив

Проф. Михаил Константинов

Инициативен комитет от интелектуалци започна да събират подписи, които да внесат в парламента, за да може депутатите да дадат "зелена светлина" за референдум. 

Това съобщиха в сутрешния блок на Нова телевизия професорите Михаил Константинов и Георги Близнашки, които са сред инициаторите.

„Ядрото на този комитет са университетски преподаватели и интелектуалци”, заяви в предаването „Здравей, България” проф. Георги Близнашки. Започват серия разговори с ГЕРБ и Реформаторския блок. "Надяваме се да ни подкрепят”, заяви проф. Близнашки. По думите му „Зелените” ще решат събота или неделя на каква позиция са.

„Целта е да стане ясно, че тези искания на президента имат широка подкрепа в обществото”, заяви още той.

„Въпросът е дали има време, за да бъде организиран до 25-ти май този референдум. Леко скептичен съм”, заяви проф. Михаил Константинов.

Той коментира възможностите, ако бъде въведено електронното гласуване.

То ще вкара един електорален корпус в играта, който досега почти не му се чува гласът. Това са около 1 милион български избиратели от чужбина, това са хора в неравностойно положение , които не излизат от домовете си, които са 300 000 българи, както и млади хора, които биха гласували, докато си ровят из компютрите”, заяви проф. Константинов. По думите му дори и със задължителното гласуване няма да се стигне до 1 милион повече гласоподаватели.

„В момента има 1 милион избиратели в чужбина, от тях 200 до 300 хиляди са в Турция. Всички останали не са избиратели на БСП”, коментира професорът.

Проф. Георги Близнашки допълни, че от начина, по който президентът е формулирал въпросите, става ясно, че решението от референдума, ако такъв се проведе, няма да е окончателно, а ще започне сериозният разговор за избирателната система.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!