Quantcast

Проф. Георги Близнашки: Събирам подписка, защото има гражданска енергия за референдум

ОFFNews Последна промяна на 06 февруари 2014 в 08:11 5443 8

Проф. Георги Близнашки

Събираме подписи в подкрепа на референдум за изборната система, защото видяхме, че мнозинството не е склонно да прави нациопнално допитване, а има гражданска енергия в подкрепа на това.

Това коментира в предаването "Преди всички" на БНР проф. Георги Близнашки, който оглави Инициативния комитет за петицията за иницииране на референдум.

"Замисълът ни е да направим референдума задължителен, като съберем 500 000 подписа. Има гражданска енергия, която ще намери своя канализиран израз. Ще съберем подписите и ще подкрепим идеята. Не смятаме, че сега трябва да се променят въпросите. Впоследствие могат да се търсят политически решения. Ако съумеем да го направим в кратки срокове, ще може референдумът да бъде произведен заедно с европейските избори", посочи професорът.

Наясно сме, че управляващите имат ресурс да отлагат. Но това ще бъде в тяхна вреда. Ние искаме само да бъде чут гласът на българските граждани, каза още той.

 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2014 в 18:11

подкрепям предложението за провеждане на референдум по тези важни въпроси,по които грамотния български гражданин може да вземе отношение и ако политиците мислят държавнически би трябвало да уважат това право на суверена; лично аз подкрепям това предложение и ще участвам в референдума.

13.02 2014 в 16:34

Поздравления за гражданската отговорност! Логически не би трябвало да има хора да са против това да си кажат гласно мнението, като гласът им се чуе. Приемам, че обратното е форма на мазохизъм или психично отклонение, но не се знае - съждения много:). Между впрочем единствения член на БСП, на когото симпатизирам и не защото вече не е от тази партия. Убеден съм, че на другите мястото не им е там!

07.02 2014 в 17:03

(4) Гражданин, който иска да подкрепи предложението, вписва в бланката:
1. трите си имена;
2. единния граждански номер (ЕГН);
3. постоянния адрес;
4. подпис.
(5) На отделен ред в бланката се отбелязва, че личните данни няма да се използват за други цели, освен за референдума. В графа "забележки" се вписват и данните на придружителя, ако лицето е с физически или зрителни увреждания и има нужда от помощ при изразяване на волята си.

07.02 2014 в 16:56

(2) Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 500 000 български граждани с избирателни права и не противоречи на ограниченията по чл. 9, ал. 2, 3 и 4.

(3) Бланката, на която се събират подписите, трябва да съдържа на всяка страница искането с въпроса или въпросите за референдума. Всяка бланка е с пореден номер.

Гледайте да не се подписвате нахалост :)

06.02 2014 в 20:26

Чл. 12. (1) Национален референдум по чл. 10, ал. 1, т. 5 се организира чрез подписка от инициативен комитет на граждани, състоящ се от 5 до 15 членове.

Подписката за национален референдум се организира не от Лидери и Партийни ръководства, които са във властта, а от инициативен комитет от граждани. Подкрепата от която и да е партия прави подписката не легитимна.

НЕДОУМЯВАМ ДОПУСТИМО ЛИ Е ДА СА ТОЛКОВА НЕГРАМОТНИ проф. Близнашки, другите около него, президентските съветници и депутатите от ПГ на ГЕРБ???!!!

Нека да припомним, че ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ има за предмет "организацията и реда за пряко участие на гражданите на Република България при осъществяване на държавната и местната власт."

Предложение за произвеждане на национален референдум

Чл. 10. (1) Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум може да бъде направено от:
1. не по-малко от една пета от народните представители;
2. Президента на Републиката;
3. Министерския съвет;
4. не по-малко от една пета от общинските съвети в страната;
5. инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа на граждани с избирателни права.

НЕ ВИЖДАМ ПРИ ТЕЗИ ТЕКСТОВЕ В ЗПУГДВМС ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПРАВИ ПОДПИСКА ОТ 500 000 ГРАЖДАНИ ЗА ПРЕДЛАГАНЕ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕ РЕФЕРЕНДУМ, КАТО ТОВА МОГАТ ДА НАПРАВЯТ:

а) НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ПГ ГЕРБ - МИНИМУМ 48 ДЕПУТАТА;

б) ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ;

в) 200 000 ПОДПИСА НА ГРАЖДАНИ С ИЗБИРАТЕЛНИ ПРАВА.

ЗАЩО Е ТОЗИ ЦИРК??

МОЛЯ, ПОПИТАЙТЕ ГИ НАЙ-ПОСЛЕ ПО-СЕРИОЗНО!!!

06.02 2014 в 14:44

Кога и къде ще се събират подписи за референдума?

06.02 2014 в 10:53

Хайде, моля Ви, започвайте час по-скоро! Определено има вълнение в обществото за този референдум и всички чакат да се подпишат

06.02 2014 в 09:57

Подкрепям идеята за набиране на подписи в подкрепа на референдума, но kak,кога и къде ще сесъбират?