Президентът връчва в 10 ч на БСП последния мандат за съставяне на правителство

Няма да върнем папката предварително, ще положим всички усилия да има правителство - обеща Вигенин и отрече БСП да има планове да бави излишно връщането при неуспех

OFFNews 16 януари 2023 в 07:00 2048 1

Румен Радев, Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Президентът Румен Радев връчва мандат за съставяне на правителство на БСП, в лицето на Корнелия Нинова, юли 2022 г.

Президентът Румен Радев връчва днес третия мандат за съставяне на правителство на БСП.

За целта от парламентарната група на левицата ще отидат на "Дондуков" 2 в 10 ч. Папката ще приеме лидера на партията Корнелия Нинова.

Първите два мандата се връчват на първите две парламентарно представени политически групи според резултатите им от парламентарните избори. Третият отива при парламентарна формация по избор на президента. Това е четвъртият път, в който Радев избира БСП за последния опит за кабинет, след като първите два - на ГЕРБ и на "Продължаваме промяната" - се провалиха.

Оттук нататък БСП трябва да излъчат кандидат-премиер. В Конституцията няма изрично посочен срок, в който парламентарната група да излъчи кандидат за министър-председател.

Според досегашните позиции на партиите, кабинет с мандат на БСП не може да бъде избран и предстоят нови предсрочни парламентарни избори. Така президентът ще запази властта в държавата чрез поредно служебно правителство.

Ще положим всички усилия да има правителство – обеща преди приемането на мандата Кристиан Вигенин, зам.-председател на БСП, снощи пред bTV.

В никакъв случай няма да върнем папката предварително, защото третият мандат е последният шанс в рамките на този парламент – в условията на криза, инфлация, война - България да има правителство, допълни той.

БСП са поредните, дали заявка да загърбят различията и да търсят общото с останалите политически сили.

„Ще говорим за политики, които сме идентифицирали като възможно подкрепени от всички, или поне от мнозинството, а останалите ще оставим за следваща стъпка, за да видим какво по тях би могло да бъде направено“, каза Кристиан Вигенин.

Той очерта и различията между вижданията на БСП и служебния кабинет на президента Радев. Вигенин ги нарече „ключови“ и ги изброи: отказът да бъде предложен кабинет; отказа от увеличение на доходите; военната помощ за Украйна.

Вигенин отрече появил се слух, че БСП ще държи максимално дълго мандата, така че евентуалният му провал да не се отрази на предстоящия конгрес на левицата и позицията на лидера Корнелия Нинова.

Той каза, че процесът по връчването на мандатите се е разтегнал достатъчно във времето, а БСП няма допълнително да забавя хода на събитията. „Достатъчно време се забавихме, няма нужда ние допълнително да бавим нещата, но нека не бъдем поставяни под натиск за часове да решим тези въпроси“, каза той.

„Ако се окаже, че едни следващи избори не само няма да променят картината, а само ще я влошат, нека всеки да си припомни, че представлява граждани. Тези граждани имат нужда от стабилност, която да гарантира, че България ще минава уверено през кризите, от ясна политика, от нов бюджет. Не бива партийните сметки да надделяват над националния интерес. За БСП националният интерес стои на първо място“, заключи Кристиан Вигенин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови