Президентът се среща утре с ЦИК, след което ще каже дали изборите ще са 2 в 1

OFFNews Последна промяна на 07 септември 2021 в 19:17 691 1

Снимка БСП

Президентът глава Румен Радев ще се срещне с ръководството на Централната избирателна комисия, съобщиха от прессекретариата му. След срещата Радев ще се произнесе кога ще бъде разпуснато Народното събрание и дали парламентраните избори ще бъдат заедно с парламентарните, се разбра тт думите на Корнелия Нинова, коятo беше при него за да му върне нереализираният трети мандат за съставяне на правителство.

Нинова отново потвърди позицията на БСО, че е по-добре изборите да са "2 в 1" - с оглед интереса на българските граждани, които да не ходят три седмици подред в COVID криза и през зимата на избори. "Освен това се оказва, че има и местни избори по това време - тоест на някои места и четири пъти. Това е излишно натоварване на хората, от тази гледна точка ние сме за "2 в 1", заяви Нинова.

За нас актуализацията на бюджета е въпрос номер едно, след като се разбра, че не може да има мнозинство за съставяне на редовен кабинет, посочи Нинова. Направихме всички усилия за разум и отговорност, поканихме трите партии на протеста да излъчим по двама души и между първо и второ четене да уточним най-важните за България и за народа въпроси, и всички да се съгласим и да ги приемем. Отхвърлиха и това предложение, коментира тя. Последваха поне десетина предупреждения от наша страна - "ще стане беля", и вие днес сте свидетели какво се случи в парламента. Просто нашите прогнози се оказаха верни - всички партии си внасят предложенията между първо и второ четене, поради несъгласието на партиите на протеста няма трайно мнозинство, което да подкрепи едни и същи предложения, и накрая се стига до плаващи и шарени мнозинства, отбеляза лидерът на БСП. Не знам до утре какво ще излезе от този бюджет, изключително безотговорно отношение, заяви още Корнелия Нинова.

В отговор на въпрос, че от ИТН казват, че има коалиция между БСП, ДПС и ГЕРБ заради гласуванията днес, тя коментира, че ако търсят извинения за провала на третия мандат, който са причинили, да си търсят, където искат. Но искам да кажем ясно на българските граждани - днес БСП, ГЕРБ и ДПС гласувахме заедно да се дадат на пенсионерите по 120 лева до края на годината заради COVID кризата. Намираме това за правилно, за справедливо, необходимо, даже за задължително, защото те в момента са най-бедни и не могат да посрещнат това, което ги чака с ток, парно и вода. Не ни интересува какво говорят ИТН и какви коалиции им се привиждат, заяви Нинова. В името на възрастните хора ще гласуваме всяко предложение, което им дава глътка въздух в тежката зима, която ги чака, отбеляза лидерът на БСП.

Попитана при обтегнатите отношения как ще продължат преговорите с партиите на протеста след следващите избори, тъй като най-вероятно ситуацията ще е сходна, Нинова каза, че всичко ще зависи от българския народ. След като видя какво е в 45-ия и 46-ия парламент, вярвам в разума на българските граждани на следващите избори, свободни са, но разумно да решават за кого гласуват, коментира още Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови