Президентът подписа законите за бюджета и за извънредното положение

OFFNews 08 април 2020 в 20:42 8346 0

Президентът Румен Радев е подписал указите за промените в Закона за държавния бюджет и в Закона за извънредното положение, приети от Народното събрание на 6 април, съобщават БНТ и БНР.

Актуализацията на бюджета

Законът за актуализацията на държавния бюджет предвижда лимитът за нов държавен дълг през тази година да се увеличи до 10 млрд. лева, при заложени 2,2 млрд. лв. досега. Предвидени са 700 милиона лева за капитализация на Българската банка за развитие.

Общо 4,2 млрд. лв. ще е сумата, с която ще се актуализира финансовата рамка. Отделно ще се увеличава лимитът на държавния дълг на 10 млрд. лв. А прогнозата за неизпълнение на приходите е заложена като цифра - минус 2,44 млрд. Лв.

Лечебните заведения да получат 85% от средномесечния си разход за времето на извънредното положение.

Актуализацията на бюджета предвижда увеличаването на разходите за фонд "Безработица" на 1 млрд.лева. Залага се и нов дефицит. Прогнозата е за 3.5 млрд.лв. 

Управляващите се съобразиха с работодателите и държавата ще поеме, освен 60% от заплатата на работника, и цялата осигурителна тежест.

Депутатите без заплати

Възнагражденията на депутати, министри и политическите им кабинети ще бъдат преведени по сметка на Министерството на здравеопазването за превенция и лечение на заразените от коронавируса. Така главният здравен инспектор Ангел Кунчев остана без заплата в положение на пандемия, защото се води в политическия кабинет на министъра на здравеопазването.

Пълно или частично ще могат да се освобождават от наем ползвателите/наемателите на държавни или общински имоти до края на извънредното положение.

При забавяне за плащане на задължения на частноправни субекти, длъжници по договори за кредит и други форми на финансиране, предоставени от банки и финансови институции вкл. когато вземанията са придобити от други банки, финансови институции или трети лица, и по договори за лизинг, не се начисляват лихви за забава и неустойки. Задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение, както и не могат да бъдат изземвани вещи.

За срока от 13 март до отмяна на извънредното положение спират да текат давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или придобиват права от частноправните субекти.

За разходка в парка глобата ще е от 300 до 1000 лева, при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лева. Досега нарушителите се наказваха с глоба от 5000 лева. Запазва се обаче глобата от 5000 лева за нарушаване на карантината.

Когато нарушението на ограниченията по време на извънредното положение е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, ще се налага имуществена санкция от 500 до 2000 лева, а при повторно нарушение - от 2000 до 5000 лева. Досега санкцията беше 15 000 лева.

Туроператорите ще могат да предлагат ваучери за компенсация. Ако пътуващият не се съгласи, парите трябва да бъдат върнати след отмяна на извънредното положение.

Промените ще бъдат обнородвани в извънреден брой на "Държавен вестник".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови