Quantcast

Президентът Плевнелиев апелира Турция да спазва закона и да пази демокрацията

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2016 в 14:15 6413 15

Росен Плевнелиев

Снимка БГНЕС

Росен Плевнелиев

Президентът на България Росен Плевнелиев обяви позицията си във връзка със ситуацията в Турция.

"Президентът Росен Плевнелиев следи с притеснение развитието на ситуацията в Република Турция. Държавният глава изразява още веднъж своята подкрепа за всички демократично избрани институции. Президентът е уверен, че на насилието не бива да се отговаря с насилие", се казва в прессъобщението на президентството.

Според държавния глава, турските власти трябва да предприемат незабавни действия, за да възстановят законността, върховенството на правото и не трябва да позволят страната да бъде въвлечена в безкрайна спирала на репресии.

"Изключително притеснение будят масовите арести и уволнения на преподаватели, учители, магистрати и журналисти. Сериозно безпокойство предизвиква намерението да бъдат ограничавани права и свободи на гражданите единствено по подозрения", се казва в позицията, напълно в унисон с призива на германския външен министър, отправен снощи, след обявяването на 3-месечното извънредно положение в Турция от президента Ердоган.

Президентът Росен Плевнелиев апелира турските власти да съобразят действията си със закона и демократичните ценности. "Сега е времето на всички недемократични действия да се отговори с повече демокрация", казва той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21762

15

spirit оригиналът

21.07 2016 в 17:06

В последното десетилетие Ердоган успя да смаже свободната преса. Полиция, жандармерия и съд превземаха редакции на вестници, телевизии, радиостанции. Журналистите бяха изхвърляни от редакциите си, а изданията им започваха незабавно да подкрепят диктатурата на Ердоган. Пример – вестник Хюриет. С тираж над 800 000 броя. Силно критичен към властта, превзет с полиция, в деня на преврата именно журналистка от този вестник държеше телефона на Ердоган, за да направи изявление в социалните мрежи. Социалните мрежи, които Ердоган не веднъж критикува и се опитва да ограничава. Журналисти, които не разбират посланието попадат в затвора или са разстрелвани направо в съдебните зали от „неизвестни“ извършители. Пример – журналист и редактор от вестник “Джумхуриет“, които разкриха как един от синовете на Ердоган доставя на Ислямска държава оръжие и боеприпаси, маскирани като хуманитарна помощ, срещу петрол.

21762

14

spirit оригиналът

21.07 2016 в 17:06

Сега се запритеснявал,а когато през 2010, чрез референдум успя да прокара множество промени в турската Конституция, като най-съществените от тях бяха премахването на текстовете, които нормативно закрепваха ролята на турската армия и правораздавателна система, като пазители на светската република къде беше бе пастирко смотана. Това беше поредна, голяма стъпка от преврата на Ердоган. Сега е планирал нови промени на Конституцията, които да засилят правомощията на президента и на практика превръщат Турция от парламентарна в президентска република.

59993

13

Red or Dead

21.07 2016 в 16:34

@ELPIDA,..ами аз въпреки вродената си мнителност, все още намирам в себе си остатъци на оптимизъм, разчитам на първичния инстинкт за самосъхранение, това май ще се окаже сламката за удавника...

Относно “оценяването“......“ИЗА“ го е разяснила решението на проблема.....“изход...вход от браузъра, след това си излизаш и пак влизаш в профила си....и би трябвало да стане;)......
При мен се получава дори и само като ....изляза и пак вляза в профила си.....рестарт на браузъра е излишен....

22179

12

ELPIDA

21.07 2016 в 16:15

Red, исках по-нежно /метеора/ за да останат само в киното апокалиптичните картини.
И понеже сме на "една ръка разстояние" от огъня,редно е политиците ни много delicate да изразяват мнения , а не да отправят апели,
Пък тейзи "надървени врабчета",от къде събраха толкова магма в мозъците си...и като ровя за свестни песнопойни не виждам откъде ще се излюпят славейчета в близките месеци.

OFFnews, само за info-още нямам достъп до лайковете

25513

10

Izalina

21.07 2016 в 15:52

ТРЯБВА да има някакъв ред, по който да се ЗАБРАНИ за неопределено време на наши политици да се изказват по международни теми и в частност най-актуалните!

59993

9

Red or Dead

21.07 2016 в 15:42

““““....Почтеният Христо Иванов.......“““““


БУХАААХАХААААА.....не, не могааа....отивам да повърна.....

59993

8

Red or Dead

21.07 2016 в 15:39

@ЕЛПИДА, с такъв “демократизатор“ като фащ, с такива “надървени врабчета“ дето цвърчат ежедневно за трохички хляб......е застрашена ЦЯЛАТА планета от разпад, но повече ще прилича на нещо съвсем различно от “метеор“....за ОГРОМНО съжаление.....

59993

7

Red or Dead

21.07 2016 в 15:34

@Чарли, в общи линии ми спести коментар, изчерпал си всичко което бих написал, само те “оцених“;)

22179

6

ELPIDA

21.07 2016 в 15:28

Не знам дали съм права,но мисля ,че съкровената ни мечта Черно море да стане демилитаризирана зона се разпада като метеор.