Президентът: Нека младите да творят свободно, а не да мислят "copy-paste"

OFFNews 17 февруари 2014 в 22:41 2140 3

Росен Плевнелиев откри Програмата за личностно развитие и постижения.

“Обществото ни се нуждае от повече активни, творчески и отговорни граждани и е обнадеждаващо, когато развитието на тези качества се насърчава у младите хора”, заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри Програмата за личностно развитие и постижения на Международната награда на херцога на Единбург в България.

Най-голямата програма за личностно развитие в света се провежда у нас под патронажа на държавния глава.

"Обществото ни не се нуждае от стандартни млади хора с еднакво, типично и "copy-paste" мислене. Имаме нужда от творчески отворени, свободни и многообразни, най-различно мислещи млади хора, които обаче споделят ценностите на българското европейско демократично общество. Затова, когато тези качества се развиват у младите хора още от най-ранна възраст, те изпитват отговорността за собственото си развитие и за приноса си в обществото. Страната ни е богата на талантливи и умни деца, те се нуждаят от подобна инициатива, за да се превърнат и в ярки личности", добави президентът.

В изказването си на церемонията президентът Плевнелиев припомни, че Програмата за развитие е достъпна за всеки млад човек на възраст от 14 до 24 години, независимо от неговия произход, възгледи, националност или квалификация. Бъдещето на България е в ръцете на тези, които са готови да поемат отговорност за собственото си израстване като личности и да дадат своя принос за развитието на обществото, подчерта президентът. Според Росен Плевнелиев изграждането на лидерски качества в младите хора е инвестиция в бъдещето на страната ни.

Днес младежите напускат училище с добра академична квалификация, но нямат подготовката за живота на възрастни, отбеляза изпълнителният директор на международната фондация "Международна награда на херцога на Единбург" Джон Мей. „Затова на младите хора са необходими уменията, издръжливостта и съвместната работа в екип, в подкрепа на обществото и точно това могат да получат с участието си в Програмата“, заяви Джон Мей.

В тържествената церемония участва и посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън, спомоществователи, ментори и участници в Програмата за личностно развитие и постижения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews