Президентът намекна, че изборите ще са 2 в 1

OFFNews 03 септември 2021 в 10:33 2780 1

Изборите за президент и Народно събрание вероятно ще са 2 в 1. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев, който бе във ВМА за откриване на нов ситуационен център. 

Не веднъж заявих, че смесването на изборите е против духа на Конституцията. Този вариант не е в интерес и на президентската институция, но трябва да отчетем факта, че кризата се задълбочава, че трябва да призоваваме българите да гласуват в три поредни седмици. Това е свързано с разход на средства и време. Ще търся рационално решение, каза Радев.

Той обаче не уточни кога ще разпусне парламента, след като БСП върне неизпълнения мандат на 7 септември.

"Неуспехът на депутатите да излъчат правителство не изчерпва тяхната отговорност към гражданите. На дневен ред е дали НС ще успее да се мобилизира, за да свърши поне част от работата си. Сигурен съм, че няма да оставят пенсионерите и бизнеса без пари. Има и важни проектозакони. Издаването на указа за парламентарните избори зависи от организацията на народните представители", допълни още той.

С това служебно правителство исках да покажа, че е възможен нов модел и стил на управление. Мисля, че този модел се оказа успешен и показа сериозни резултати, заяви президентът. 

Според Радев се пропуска „много важно нещо“: „Народното събрание отказва да вземе каквото и да е отношение по Плана за възстановяване и устойчивост“.

Той не коментира хипотетичното създаване на нова партия от министрите Кирил Петков и Асен Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови