Президентът: Изходът е отлагане на преговорите на Северна Македония за ЕС

Ако има нещо по-тревожно от вируса, това е демонстрираната невъзможност на българското правителство да се справи с пандемията

OFFNews 03 ноември 2020 в 15:47 5759 2

Снимка БТА/Минко Чернев

Изходът изглежда само един: отлагане на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС, докато не се сключи ясно, обвързващо двустранно споразумение между България и Република Северна Македония за изчистване на всички двустранни въпроси. Това заяви президентът Румен Радев.

"Очаквам българското правителство да се пребори за глава 35 в преговорната рамка, в която да бъде вложена цялата ни Национална рамково позиция, приета преди една година от българския парламент, като ясно обособени критерии, които да бъдат следени в целия преговорен процес. Това изглежда все по-малко вероятно", допълни той.

Радев каза, че по-късно днес ще разговаря с президента на Германия, като това ще бъде и една от темите.

 Този, който изгони българските лекари и медицински сестри ще ни спасява

Не може правителство, чиято единствена цел е собственото оцеляване, да води страната през кризата - здравна, социална и икономическа, каза още Радев. Според него, ако има нещо по-тревожно от самия вирус, това е демонстрираната невъзможност на българското правителство да се справи с пандемията.

"Виждате, че докато хората обикалят болниците с надеждата да бъдат прегледани, да бъдат приети, този, който изгони българските лекари и медицински сестри от България, пак ни обеща, че ще ни спасява", допълни той.

Той припомни, че многократно е призовавал правителството на Бойко Борисов да подаде оставка точно с този мотив.

"Беше пропуснато ценно време, за да се направи необходимата подготовка. Сега виждаме панически действия. Призовавам хората към спокойствие, но стриктно спазване на мерките. Докато правителството се разхождаше по всевъзможни магистрали, багери и кравеферми, беше изпуснато важно време за много отговорни действия. Също така и непопулярни действия. Правителство, което цели да оцелее от ден на ден, не може да предприеме такива мерки и реалността го доказа. Другите държави минаха през фазата на по-меки мерки, но взети навреме", посочи държавният глава.

Държавният глава призова хората да спазват мерките, да пазят себе си и своите близки, да укрепват имунитета си и да не разчитат на телевизионни спасители.

Радев уточни, че не нарушава наложената му карантина, тъй като предписанието, което му е било връчено от РЗИ, е изтекло снощи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

706

2

order

03.11 2020 в 19:00

Мдаааа а.........

"Докато правителството се разхождаше по всевъзможни магистрали, багери и кравеферми, беше изпуснато важно време за много отговорни действия. Също така и непопулярни действия. Правителство, което цели да оцелее от ден на ден, не може да предприеме такива мерки и реалността го доказа."

12216

1

Uzer2

03.11 2020 в 16:32

Питам се БСП наследница ли е на БКП..., Любен Гоцев нали е бил шеф на предизборният щаб на първите избори на БСП.