Превозвачите 'възстановиха диалога' с правителството, но протестът утре остава

OFFNews 17 май 2022 в 19:12 2903 3

Брифинг

Снимка Стопкадър

Премиерът Кирил Петков и председателката на Конфедерация на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова

Превозвачите 'възстановиха диалога' с правителството, но протестът утре остава, съобщи премиерът Кирил Петков и председателят на Конфедерация на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова на брифинг в Министерски съвет след срещата.

Преди малко повече от час от МС разпространиха 8-те мерки за компенсация на транспортния бранш. Петков повтори, че ще бъде премахнат акцизът на природния газ, втечнения нефтен газ (ВНГ) и метана, ДДС ставката ще бъде намалена на 9%. Ще се водят разговори за биодобавката, а премиерът лично ще повдигне въпроса за намаляването акциза на горивата в ЕС.

Петков обобщи, че след срещата, която продължи над 3 часа, всички са стигнали до извода, че решенията могат да бъдат взети с "диалог и работа, а не чрез заявки в медиите".

"Днес възстановихме диалога, но протест утре ще има", защото от правителството все още няма никакви конкретни мерки, заяви Милтенова.

И допълни, че това се дължи на "моралния ангажимент", който са поели.

Милтенова съобщи, че Петков се е извинил за това, че на предната им среща в МС им е посочил вратата. Тя пък се извини на правителството.

Премиерът допълни, че все пак са постигнали съгласие протестът утре да е мирен срещу ангажимента тази седмица да се проведат заседания на работни групи за уточняване на крайните мерки. Милтенова добави, че ще дадат и срок за постигането на конкретни резултати.

Превозвачите поканиха премиера Петков, вицепремиера Асен Василев, регионалния министър Гроздан Караджов, както и министъра на транспорта Николай Събев на утрешния си протест.

Протестът ще започне утре в 08:30 часа. Ще има три сборни пункта в София - Цариградско шосе, Ботевградско шосе и в Люлин. Протести ще има и в други големи градове в страната, а междуградските превози ще бъдат преустановени до 17 часа.

Маршрутите на шествията ще бъдат съобщени по-късно днес. В центъра на столицата няма да бъдат допускани ТИР-ове и камиони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

75

4

230 млрд баксов

17.05 2022 в 23:00

Cipolino, като те управляват от Козяк, защо си на 100% енергоЗависим от Мордор? Замислял ли си се?

-240

2

редовно четящ

17.05 2022 в 21:44

Колонията се изплъзва на кремлините. Отчаяни опти за дестабилизация.