РБ вкарва комунистическите престъпления в учебниците

Ивайло Анев Последна промяна на 12 ноември 2014 в 14:57 9144 42

Борис Станимиров влезе в парламента на мястото на Меглена Кунева.

Промяна в съдържанието на учебниците по история предлага депутатът от Реформаторския блок Борис Станимиров.

Днес Станимиров влезе в парламента на мястото на Меглена Кунева, която прие поста вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси.

Той предлага със закон да се преразгледа съдържанието на учебниците по история, така че "младите хора да бъдат информирани за престъпленията на комунистическите режими у нас и по света по същия начин, по който са информирани за престъпленията на националсоциализма и фашизма".

Според депутата тази промяна е подновяване на инициативата на народните представители от 40-ото и 41-вото НС и е в съгласие с приетия от НС Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Станимиров е притеснен от проучването, което показва, че 55% от българите дават положителнa оценкa на Тодор Живков.

Убеден съм, че тази опасна обществена тенденция на неглижиране на престъпленията на комунизма се дължи частично и на липсата на информация по въпроса в учебните програми на средните училища, допълва Борис Станимиров.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2014 в 22:22

а сега очаквам да вкарат и нас - жертвите на демокрацията, и двата милиона дето ги вкараха в гробищата без лекарства и без храна!

13.11 2014 в 19:35

Защото е добре да знаем кои са бащите на тези, които са ги извършили.

13.11 2014 в 18:41

Защо не се съсредоточим върху престъпленията в последните 20 години ще бъде доста поучително?!

13.11 2014 в 18:26

"В интерес на истината" ???

В интерес на истината или в интерес на опорните точки?

13.11 2014 в 14:32

Ами да вкара и престъпленията на Боко,Цоко,Кунева,Костов,Сакса...като е почнал да кара наред.
АТАКА-ПОБЕДА!
На следващите избори сме ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА!!!!!!!!!!1

13.11 2014 в 13:11

яма лошо, да вкара и престъпленията на :
-Режима на специалните пълномощия
-Режима на Цанков
Хайде за престъпленията на Кунева и Костов ще изчакаме малко времето да си каже думата.
Иначе похвално държавата се тресе и пука по шевовете особено по казуса КТБ, но учебниците са по-важни и належащи.

Иначе и аз съм притеснен защо 55% от българите дават положителна оценка на управлението на Тодор Живков. Даже много притеснен. Как управлението на един откровено тоталитарен режим се нрави повече от колкото управлението на "демократите". Дали с времето хората забравят? Не знам ще изчакаме още 10 г, докато управлението на Костов съшо навърши 25 г. та да видим дали с времето ще забравим лошото и ще си спомнямее само с носталгия за Костовото правителство

13.11 2014 в 08:01

# минавам

В интерес на истината това не е диверсия а е отвличане. Да давам ли примери какво правят израелското, руското и американското разузнаване в чужбина? След олимпиадата в Мюнхен знаеш ли какво правят израелците в чужди държави?
Доколкото разбирам, за трафика на оръжия не си съгласен, че не е разрешена частната стопанска инициатива в този сектор и след това е преминал в ръцете на точно определени хора, а останалите са не участват?!? :)))).Нещо нелогично се изказваш :)).
Периода преди 1944 удобно го забравяш все едно не е свързан с последвалите събития. ХА,
Куклус клан действат в една друга комунистическа страна по- на запад от нас.

12.11 2014 в 23:07

с две ръце за!!!

Според мен трябва доста да се наблегне на разяснителната кампания в училищата и медиите относно фашисткия период в България 9.IX.1944-10.XI.1989.

Аз си мисля че

1. Трябва всяка година от 1-ви до 7-ми клас да се изучават тънкостите с които един фашистки режим идва на власт и управялва.

2. Трябва всяка година от 1-ви до 8-ми клас децата да правят по един курсов проект, включващ разучаване на престъпления срещу човечеството извършени от фашисткия режим

3. Средствата за масова информация без изключение (кабелни телевизии, радиа, вестници,списания) да са задължени 2 пъти месечно за следващите 20 години да излъчват предавания в най-гледаните си времена, страници за злините от фашисткия режим

4. Да се дават поучителни детски предавания в специализираните медии показващи злините от фашисткия режим и даващи на децата да разберат разликата между демокрация и фашизъм.

Aко тия неща не ги направим сега малоумници подобни на Проф Балкански ще торят с бисери години напред.

12.11 2014 в 22:52

#30

Не съм юрист, но не вярвам в някой Наказателен кодекс да съществува понятие "грешка". Грешка е това, което и направил таралежът, като се покатерил на четката. Другото даже български съд квалифицира като престъпление - Чернобил, със (съответните???) присъди.

Да, Борис Арсов е "осъден от български съд за диверсия и предателство". Достатъчна причина за да бъде отвлечен от независима и суверенна държава - преди да бъде съден де. Това не е диверсия, нали? Осъден е на затвор, където успява да се обеси с 2 или 3 вратовръзки - в строго охранявания затвор. Страхлив предател - трябвало е и контролен изстрел в главата да си пусне.

Георги Марков не е същата работа. Всъщност е убит заради дългове на комар - за съжаление не помня кое ДС ченге се опита да лансира тази версия. А миже и той да се е камоубил - само с контролния изстрел и по погрешка - не в главата, а в крака, отзад?

Колко благородно от страна на ДС - да контролира трафика на наркотици, за да не влизат в НРБ. Паричките - по сметка на Майка Тереза.И след '89-та съвсем алтруистично прехвърлиха каналите на фондацията на Майка Тереза. Безвъзмездно, другите канали - оръжие, цигари - като бонус.

ГУЛАГ не е бил затвор. Нито съветския, особено нашия. В "нормалните държави" в затвора се отива след присъда, не след донос. Няма да споменавам за справедливостта на присъдите - когато ги има.

В Наказателния кодекс също няма и "глупост".

Няма "Стамбулийски" - имало е Стамболийски.

Да, българският народ се е кооперирал доброволно - до '44-та.

Нямах предвид турците, но щом смяташ тяхното за доброволно, а методите - демократични...

Полемиката тръгна за изучаването на историята 1944-1989. ЗЗД, "Септемврийското въстание", Гешев са преди това. И забрави да споменеш Ку Клукс Клан - съвсем на място ще е.

12.11 2014 в 22:48

Българската младеж масово е исторически неграмотна, що се отнася до периода на най-новата и съвременната история, започващ след края на Първата световна война.

Нищо не й говорят имената Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Михаил Горбачов, Лех Валенса, Робер Шуман... Според 40% от анкетираните българи (1200 д. над 16 годишна възраст) си мислят, че комунимът в Европа е приключил със събарянето на... Великата китайска стена! 92% от анкетираните не познават и границите на комунистическия блок. 31% не могат да определят дали развитието на България в епохата на комунизма е успешно или неуспешно. 94% заявяват, че не знаят почти нищо за онзи период.

От друга страна, някои младежи, небедени за "VIP", не знаят кой и кога е създал Дунавска България.

Всичко това звучи като виц, но в действителност е трагедия. Защото тези безгрижни и исторически неграмотни младежи, на които не им пука нито кога е създадена България, нито кой и защо е построил не само Берлинската, но - и Китайската стена, са бъдещето на страната ни! Това са родителите на бъдещите поколения. Това са следващите лекари, зъболекари, учители, икономисти, политици...

Единственият изход от тази ужасна ситуация е образованието. Само образованият човек може да промени съдбата си и да срути всички стени по пътя си.

Но, когато 40% от младото поколение имат двойка по история, няма шанс скоро да видим края на мрачния преход. Ще продължим да се блъскаме в стената от невежество и безразличие, която става все по-голяма.

Историята е учителка на народите, но не всички народи са добри нейни ученици.