Премиерът: Няма как МиГ-овете ни да се ремонтират в Русия, това е пълен абсурд

А президентът настоява "да не се допуска истерична идеологизация на проблема"

OFFNews 15 март 2022 в 22:48 6230 2

Снимка gov.bg

Няма как МиГ-овете да се ремонтират в Русия. Това няма как да се случи в момента - да изпращаме стотици милиони към Путин. Това е пълна абстракция, заяви министър-председателят Кирил Петков при посещението си на предварителния приемателен пункт за бягащи от войната в Украйна на ГКПП „Дунав мост“.

Сега въпросът е какво правим, така че българското небе да бъде с достатъчно закрила, как се координираме с Алианса. И какво правим, така че българските пилоти да запазят своите способности да летят и със самолетите, които в момента имаме, дали има други места, където те могат да бъдат ремонтирани. Но идеята в момента през някакви вторични компании да изпращаме тези самолети към Русия е пълен абсурд, каза Петков.

„България е НАТО, България е ЕС. Общата ни сигурност зависи от общините ни координирани действия. Русия да се съобразява с всички нас, защото не е нормално в 21 век да има такава агресия“, заяви още министър-председателят.

А Радев настоява "да не се допуска истерична идеологизация на проблема"

Същевременно на съвместна пресконференция в Букурещ с румънския си колега Клаус Йоханис днес президентът Румен Радев коментира, че "винаги е подкрепял засилената охрана на въздушното пространство на България, което дава възможност не само за по-голяма сигурност в нашия регион, но и за много по-добра подготовка на българските летци."

Радев припомни за очакваното закъснение в доставката на договорените от България изтребители Ф-16, които се очаква да пристигнат в страната ни след 2025 г. Президентът призова "българското правителство и Министерството на отбраната за неотложни мерки и яснота ще могат ли да поддържат дотогава изтребителите Миг-29 в Руската федерация или ако това не е възможно, с подкрепата на друга или партньорска държава."

„Ако и това не е възможно, трябва да се търсят междинни решения с друга техника и друг начин поне до 2030 година. Това е национално отговорната позиция“, твърди Радев.

Той призова също така "по отношение на поддръжката на изтребителната ни авиация да не се допуска невежество или истерична идеологизация на проблема, което би означавало България да абдикира от защитата на своето собствено въздушно пространство, своя собствен въздушен суверенитет и от задълженията си спрямо колективната отбрана в НАТО."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!