Премиерът към депутатите си: Отхвърлете ветото на президента

OFFNews 12 декември 2011 в 15:47 1498 0

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Мнозинството на ГЕРБ в парламента да отхвърли ветото на президента върху текстовете от закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2012 година. Това призова премиерът Бойко Борисов при посещение в Ботевград. По думите му запазване на сегашната система "обрича пенсионната система на фалит".

Президентът Георги Първанов обяви, че връща закона за преразглеждане в Народното събрание в неделя, 11 декември - дни след окончателното приемане на текстовете от парламента. Той е против увеличаването на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца през януари 2012, 2013 и 2014 година за всички категории труд, както и увеличаването с 6 месеца на периода, на базата на който се изчислява размерът на обезщетението, което майките получават до навършване на 1 годинка на детето. Те вземат 90% от дохода си. Досега се вземаше доходът за 18 месеца назад, със закона срокът става 24 месеца.   Първанов се обяви и против погазването на социалния диалог - решението за пенсиите бе взето без задължителните консултации със синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество. То е в разрез с договорените по-рано параметри на пенсионната реформа. Премиерът коментира президентското вето с думите:

Знаете, че той е човек на статуквото. Виждате, цяла Европа прави тези реформи... Искаме реформата да почне веднага и да даде резултати след 4-5 години. Не само, че не трябваше да има вето, трябваше да похвали правителството, че започва промените още от 2012 г., когато не само, че нямаме изгода от пенсионната реформа, а тя ще ни струва някъде от порядъка на 30–40 до 50 милиона. Много от страните в Европа вземат тази мярка, едва когато дефицитите им са толкова големи, че се наредят за финансови помощи. Ето за това считам, че президентът не е прав, но налагането на вето си е негово право.

По думите му пактът за финансова стабилност в ЕС "се прави точно срещу такива хора като президента Георги Първанов, които са популисти - искат да се вдигне дефицитът и лъжат хората, че ще настане светло комунистическо бъдеще". Избраният за президент Росен Плевнелиев - бивш министър в екипа на Борисов, също подкрепи правителството:

Президентът Първанов е обосновал ветото, което той наложи за пенсионната реформа, но когато в България пенсионната система на 60% се финансира от други източници, а не от само себе си - това е предпоставка не само за неустойчивост, но и за драматично развитие в следващите години... Аз казвам категорично, че тези реформи в България са необходими... Правителството е длъжно да направи тези реформи и съм убеден, че в следващите месеци ще се говори за много повече реформи – реформа в здравеопазването, в администрацията, всички сектори трябва да търсят своето устойчиво развитие.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови