Президентът наложи вето на пенсионната реформа

OFFNews 11 декември 2011 в 13:44 1874 0

Георги Първанов
Георги Първанов

Президентът Георги Първанов наложи вето на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2012 година в частта, прокарваща пенсионна реформа.

Текстовете предвиждат увеличаване на възрастта за пенсиониране на всички категории труд по 4 месеца в рамките на 3 години - 2012, 2013 и 2014 г.

Така от януари 2014 г. в най-масовата, трета, категория жените трябва да се пенсионират при навършени 61 г., а не на 60, а мъжете - на 64 г., а не на 63.

Увеличението на пенсионната реформа бе инициирано от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков и прието от парламента без задължителните обсъждания със синдикатите в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Указът на Първанов връща закона за ново обсъждане в Народното събрание, приет от парламента през изтеклата седмица.

Един от аргументите на държавния глава е именно погазването на социалния диалог, което предизвика и масов протест, организиран от синдикатите на 30 ноември. Първанов критикува отмяната на т. нар. швейцарско правило, по което, според Кодекса за социално осигуряване, пенсиите трябва да се осъвременяват всяка година.Този текст от КСО не се спазва от 2009 година, от когато ГЕРБ са на власт. По швейцарското правило всички пенсии трябва да се индексират с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от ръста на инфлацията за предходната година.

Според Първанов е "нецелесъобразно" заложеното в бюджета на ДОО осъвременяване на пенсиите единствено с процента на инфлацията. В закона за ДОО е заложено и през 2012 година да няма никаква индексация, а чак през 2013 година. Държавният глава оспорва и промяната при изчисляването на сумата, която майките получават през първата година. По закон те вземат 90% от дохода си. Досега сумата се изчисляваше на база дохода за предходните 18 месеца, а сега ще е за последните 24 месеца. Целта е да се ограничи практиката щом разберат, че са бременни, жените да започнат да се осигуряват на пълния си доход, за да вземат по-високо майчинство. В мотивите си Първанов сочи, че бюджетът е приет при "съществени законови нарушения", като това позволява проблемът да се оспорва и в съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови