Синдикатите готвят нов национален протест

Александра Маркарян 04 декември 2011 в 15:12 1568 0

DSCF3727
DSCF3727

Синдикатите подготвят нов протест в деня, в който парламента приема на второ четене увеличаването на пенсионната възраст. Пред БНР лидерът на КНСБ Пламен Димитров, че увеличението няма да реши проблема с дефицита в осигурителната система.

Профсъюзите чакат деня на второ четене на закона за увеличаването на пенсионната възраст и деня за гласуване. Лидерът на КНСБ смята, че президентът ще наложи вето на този законопроект.

„Дянков е вреден с това, което прави за държавата, особено с поведението си и по повод на доходи, на бюджет”, коментира Димитров. В понеделник синдикатите ще внесат искова молба в съда, затова че БДЖ спря 96 влака, докато траеше стачката. След последния протест на синдикатите на 30 ноември между преговарящите не се стигна до споразумение. Нито една от страните не отстъпи в исканията си: управляващата партия настоява възрастта за пенсиониране да започне да се увеличава плавно - с 4 месеца от януари 2012 година и още по 4 месеца от 2013 и 2014 година. Ако в крайна сметка парламентът одобри предложената схема, увеличението на възрастта ще достигне 1 година през януари 2014 г.

Протестът от миналата седмица беше провокиран от обявената от вицепремиера Симеон Дянков пенсионна реформа. Тя предвиждаше от 1 януари 2012 година възрастта за пенсиониране да се увеличи с 1 година и за трите категории труд, а от 2015 г. да расте с по 6 месеца годишно, докато в достигне 65 години при мъжете и 63 години при жените в трета категория. Междувременно днес стана ясно, че синдикатите в БДЖ спират преговорите с ръководството на холдинга. Причината е вчерашното предложение на мениджърския екип на дружеството към синдикатите за подписване на колективен трудов договор. Ако синдикатите приемат предложението, то месечният доход на работещите железничари ще падне с около 35%. Затова е взето решение стачката да продължи, а преговори да се водят само с министъра на транспорта Ивайло Московски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови