Столични съветници срещу Асен Василев - не си дават завода за РДФ отпадъци на Стара Загора

OFFNews 09 януари 2022 в 11:17 10960 0

Снимка Архив

Целта на новата власт е да спре проекта за Завод за оползотворяване на РДФ гориво от отпадъци на Столична община. Без никакви предпроектни проучвания, професионални анализи, обществени обсъждания, някой решава, че ще мести завода край Стара Загора. 

Така коментира председателят на коимисията по икономика в СОС Николай Стойнев обявеното от вицепремиера и финансов министър Асен Василев преместване на завода в Маришкия басейн.  

Заблуда е, че това ще компенсира затварянето на въглищни централи. Топлинната енергия, която произвежда инсталацията, се планира да отоплява около 40 000 домакинства в София и затова се изгражда в столицата. Кого ще отоплява в Маришкия басейн не е ясно, заявява Стойнев. По думите му електрическа мощност на РДФ инсталацията е 20 MW, а само на ТЕЦ Марица изток 2 е 1620 MW. Стойностите са несравними, втората мощност е по-голяма 80 пъти. Заблуда е и, че ще отвори нови работни места . Ако в софийския завод за РДФ се предвижда да работят около 80 човека, то какво ще правят 2500 служители на ТЕЦ Марица изток 2?, коментира Стойнев. 

Направени ли са анализи за ползите от такова решение, защото за Завода в София докладите са изготвени от датската фирма Ramboll, която е сред лидерите в тази сфера?, пита Стойнев. 

По време на парламентарния контрол в петък вицепремиерът Асен Василев обяви идеята, свързана със зелените планове на ЕС и предстоящото затваряне на въглищните мини и спирането на тецовете, което ще наложи заместване с нови енергийни мощности и намиране на друг поминък на хиляди работници. Досега се говореше, че в Маришкия комплекс ще бъде изградена мощна парогазова централа. Правителството "Петков" вече обсъжда с Европейската комисия промяната в Плана за възстановяване и устойчивост. 

"Преговорите с ЕК продължават. Да повишаваме зависимостта си от газ, означава някой друг пуска и спира тока в държавата. Не можем да заменим независим български източник, каквито са въглищата в Маришкия басейн, с вносен източник", заяви вицепремиерът пред депутатите в петък. И обясни: "От тази гледна точка изграждането на парогазова централа е напълно нецелесъобразно. ЕК прие това и постави въпроси какви други базови мощности могат да се изградят, за да се намали зависимостта от въглищата като енергия. Това, до което достигнахме, е комбинация между батерирен комплекс и утилизация на отпадъци - вместо заводът за боклук да е в центъра на София, по най-висока технология може да е в Маришкия басейн." 

Позицията на Столична община: 

Проектът за инсталация за производство на енергия от РДФ на София е трета фаза от интегрираната система за третиране на битовите отпадъци на територията на Столична община. През април 2020 г. проектът беше одобрен от Европейската комисия. Изграждането на инсталацията се съфинансира с безвъзмездна финансова помощ от оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 на Европейската комисия, както и със средства от Европейската инвестиционна банка. Одобрената технология отговаря на най-високите европейски екологични изисквания и норми за сигурност.

До настоящия момент проектът е преминал през етапите за избор на технология, избор на площадка, изготвяне на проект, оценка за въздействието на околната среда, обществени обсъждания, изготвяне на ПУП за строителството, подготовка на документи за кандидатстване и осигуряване на финансиране. Проектът е разработен от международно признатата компания Ramboll A/S, Дания и е преминал през 2-годишен период на оценка от страна на компетентните институции на национално и на европейско ниво.

Съгласно одобрения проект електроенергията, произведена от РДФ-инсталацията, се предоставя на националната електрическа мрежа, а топлинната енергия - на топлофикационна мрежа на София. Новата инсталация ще бъде заместваща мощност на част от старите амортизирани високоемисионни съоръжения на „Топлофикация София“ ЕАД, като ефектът от това е намаляване на замърсяването на атмосферния въздух.

След оповестяване на информацията, че от Националния план за възстановяване и устойчивост е отпаднал проект за парогазова централа в Маришкия басейн, Столична община предложи включване в Плана на проекта за модернизация на „Топлофикация София“. Проектът включва изграждането на нови ко-генерационни мощности и възможност за преминаване на зелен водород. Той е разработен съвместно с Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) и е голяма степен на готовност.

Планът за модернизация е изготвен изцяло в съответствие с европейските енергийни политики и принципите за кръгова и нисковъглеродна икономика и ще превърне „Топлофикация София“ ЕАД в ключов партньор на Правителството и Столична община в опазването на околната среда, осигурявайки зелена енергия за над 1 милион жители на гр. София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови