Премиерът: Държавни земи няма да се продават

Най-големият риск за Шенген е парламентът, смята Николай Денков

Йорданка Веселинова 01 декември 2023 в 10:34 1965 1

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Премиерът Николай Денков по време на парламентарен контрол

"Държавни земи няма да се продават. Нито някой има такива намерения, нито има финансова изгода."

Това заяви премиерът Николай Денков по време на парламентарния контрол. Изказването му е в отговор на въпрос на Станислав Балабанов от ИТН, когото обвини в правене на манипулации.

Темата около държавните земи се завъртя точно преди седмица с пост във фейсбук на Десислава Танева от ГЕРБ, която оглавява парламентарната комисия по земеделие. Тя обвини финансовият министър Асен Василев, че тайно опитва да продаде земи от Държавния поземлен фонд. По думите ѝ това било заложено в проектобюджета за 2024. По-късно темата бе подхваната и от ИТН, които заявиха, че имало кореспонденция между земеделския министър Кирил Вътев и Василев относно продажбата на земи. Такова становище е изпратено и в ресорната комисия в НС. Междувременно Асен Василев даде нарочен брифинг, в който отрече да има план в бюджета за 2024 г. да е заложена продажба на земи.

Подводният камък е в актуализираната финансова прогноза за 2024 г. В приходите на Министерството на земеделието и храните, в графа "други", е посочена сума с 340 млн. лв. повече. Произходът им не е ясен, поне не и от публикувания проектобюджет. Друг детайл е, че министрите са обсъждали продажбата на 700 000 дка земи на стойност точно 340 млн. лв.

Днес министър-председателят заяви пред депутати, че каквато и кореспонденция да е водена, държавни земи няма да се продават, както и че правителството не планира да се събират приходи по този начин.

Пленарната зала е единствената пречка за Шенген

В отговор на въпрос на Христо Даскалов за влизането на България в зоната за безвизово пътуване Денков обяви, че както Нидерландия, така и Австрия отбелязват съществен напредък за България. По думите му има реални шансове за положителен резултат в края на годината по отношение на Шенген.

"Най-големият риск се намира в тази зала", добави той.

Той добави, че България е получила изключително положителен доклад, който потвърждава, че от гледна точка на мисията, организирана от Европейската комисия, страната покрива абсолютно всички критерии по отношение на влизането в тази зона.

По отношение на бюджета за догодина премиерът коментира, че всичко е в ръцете на народните представители оттук нататък.

"Когато решите, аз ще си тръгна, имам къде да отида, за разлика от някои от вас."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

01.12 2023 в 11:05

Добре, бе, толкова ли не могат да намерят наистина важни теми, за които да питат премиера, а губят времето и на Парламента, и неговото, за да обсъждат слухове и фейкове? И това ми било опозиция... Заслужават да стоят в опозиция завинаги. Дори - извън Парламента.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика