Предлагат увеличение на концесионната такса за ски зоната в Банско

OFFNews 11 март 2015 в 20:50 3410 2

Ивелина Василева

Междуведомствената комисия по въпроса с концесията със ски зоната в Банско има предложения за увеличаване на концесионната такса в договора, още преди да е излязла със становище по него. Концесията е с 30-годишна давност и е от 2001 г.

Това стана ясно след изказване на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева пред журналисти в Министерския съвет.

По думите на министъра, междуведомствената комисия не се занимава с евентуален строеж на втори лифт на Банско, за което настояват от общината и бизнеса в града.

"Подобно инвестиционно намерение не е представяно в Министерството на околната среда и водите", обясни Василева.

"Искаме да се съблюдават всички норми, заложени в екологичното законодателство и на определените зони в договора", коментира още екоминистърът.

Внесените концесионни такси за 2013 г. от ски зоната в Банско възлизат на 277 хил. лв., сочат актуалните данни от миналия месец. Според изчисления на природозащитници тя може да се увеличи трикратно.

Ивелина Василева не пожела да отговори с „да” или „не” на въпроса за евентуален втори кабинков лифт в ски зоната в Банско.

„Не бих могла да отговоря нищо, преди да бъдат преминати всички законодателни процедури, ако изобщо бъде инициирано такова инвестиционно предложение”, заяви тя пред bTV.

Според министър Василева решението за втори кабинков лифт в Банско не е отложено, защото вече е сформирана работна група, която дори е изготвила доклад.

„Причините за споровете се коренят още в 2001 г., когато е подписан договор с формулировки, които предполагат разнообразни тълкувания. Има съществуващ концесионен договор, за който има препоръки от контролни органи и препоръката на експертите е да се прецизира според действащото законодателство”, обясни екоминистърът.

МОСВ следи екологичното законодателство и иска ясно формулиране на отговорности с ясни текстове за санкционни механизми, подчерта Василева.

Министърът на околната среда и водите коментира и ситуацията в страната след последните обилни снеговалежи, като я определи като „тежка и критична”.

„Още е трудно да се справят хората по места и институциите с щетите от огромното количество сняг”, допълни тя.

Василева призна, че след затоплянето на времето топенето на снеговете може да създаде проблеми.

„Трябва да сме готови, всички длъжностни лица са предупредени да предприемат всички възможни превантивни мерки, за да не се допуснат наводнения”, каза министърът.

По думите на Ивелина Василева всички язовири са под ефективен контрол.

„Към началото на мандата имаше информация за 268 язовира с неустановена собственост, вече са установени собствениците на 253 от тях, а за 15 от тях отговарят областните управители. В цялата страна няма безстопанствени язовири и е ясно кой носи отговорността”, категорична бе Василева.

„Климатът се променя, това се вижда и сега преживяваме периоди на интензивни валежи, които могат да бъдат последвани от периоди на засушаване”, каза тя.

Министърът призна, че има места, където се сече масово гората и че тя подкрепя своите колеги в предложените мерки за ограничаване на масовото изсичане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови