Правната комисия прие 5 от 6-те въпроса в референдума на Слави

OFFNews 11 май 2016 в 17:58 8175 12

Комисията по правни въпроси към парламента одобри пет от шестте въпроса за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Не беше подкрепен този за електронното гласуване.

Националното допитване на Слави Трифонов беше разгледано на съвместно заседание на правната комисия и на комисията по взаимодействието с неправителствените организации. Втората комисия обаче подкрепи всички въпроси.

Депутатите от правната комисия решиха да не подкрепят въпроса за електронното гласуване, защото вече има решение по темата. Председателят на комисията Данаил Кирилов от ГЕРБ каза още, че тази тема вече е минала през референдум и по нея има разписани законодателни промени.

Първоначално от БСП искаха преди парламентът да се произнесе за референдума, да се пита Конституционния съд дали въпросите не са противоконституционни. След това обаче социалистите се отказаха и решиха сами да сезират съда.

"Какво значение има колко депутат ще мразят хората. За тях е все тая", коментира депутатът от БСП Кирил Добрев по повод въпроса за намаляване на броя на народните представители.

От ДПС също заявиха, че част от въпросите са противоконституционни.

Вътрешната комисия още миналия месец одобри всички въпроси в националното допитване на водещия.

Ето какви са въпросите, предложени от "Шоуто на Слави":

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12881

11

Иван55

11.05 2016 в 22:20

mclaranist, безпартийните са мнозинството. Не мож им изброи имената. "В България ВСЕКИ изборен път в момента е пагубен." - това го отхвърлям по дефолт. Наздраве и лека. :)

29585

10

Izalina

11.05 2016 в 22:02

Според мен вотът на този референдум, ако пребъде в реда на мисли на инициаторите му може да стане много опасен в нашата джунгла, познавайки електората.

Еле пък на точка 6 съвсем не и виждам мястото.

13685

9

mclaranist

11.05 2016 в 21:57

Иване, кои са тези ,,безпартийци", които ще се борят според теб? Сем. Баневи, бр. Галеви? Марешки, Бареков и даже БОЙКО, който беше безпартиен ако си спомняш ;). Нали това се опитвам да кажа. Когато се стигне до избори, мажоритарния избор не е решение, когато системата, нацията, основите са ДЕФОРМИРАНИ. Повярвай ми, много нации с вековна история СА МАХНАЛИ мажоритарния избор, защото е помогнал на мафията да си пробие път. Не казвам, че пропорционалния път е правилен. В България ВСЕКИ изборен път в момента е пагубен. Просто ,,елита ни", дали ще го изберем мажоритарно или пропорционално- това е все едно да избереш между Чума и холера, ама резултата е ясен- УМИРАШ. В медиите и в обществото трябва да се говори за СКУЧНИТЕ теми, за безинтересните, ЗАЩОТО те са ядрото на проблема. Стигнем ли до избори, до брой депутати или партийни касички, това е върхът на айсберга и пушилка ;) Това имах в предвид

12881

8

Иван55

11.05 2016 в 21:47

mclaranist: "Да унищожим мафията, като променим изборите да са мажоритарни"

"Аз съм мафията. Купувам си X,Y и Z, които са вождовете на водещите партии. Вождове, щото партиите вкупом забравиха демократическия централизъм, а практикуват централизиран вождизъм. Посочвам хората, които да се поставят на избираеми места в пропорционалните избори. Получавам квалифицирано мнозинство, избирам си правителство, квота във ВСС и гарантирано мнозинство за /лобистки/ закони."

"Аз" може да го замените с "картелът на олигархията". Къде са слабите места в конструкцията? Ами вождизмът в партиите и пропорционалните избори. Партийците могат да отхвърлят вождизма, чакаме ги. Безпартийните можем да искаме мажоритарни избори за да набием канчетата на партийците да си оправят къщичките. Ако се мотаят, НИЕ ще си намерим народните представители. Това е бунтът срещу олигополията на режисирания преход.

13685

7

mclaranist

11.05 2016 в 20:48

Аз нямам против референдумите, нито подобни питания. Говорех за коментара от типа- майната му на КС, НС и т.н. С подобни викове- майната му, питайте Украйна до къде го докараха или др. страни. Проблема в България не е текстове от закона, брой депутати, партийни субсидии и т.н. Проблема е СИСТЕМАТА от 1990г. в която България бе вкарана. От там системата породи подобно образование, от там здравеопазване, от там култура, от там икономика, от там бизнес, от бизнеса, избраните депутати и т.н. Но по тези неща не се говори. По-завладяващо е да ,,отсечем корпуцията" като вместо 240, са 120. Да унищожим мафията, като променим изборите да са мажоритарни, а не пропорционални. Да вдигнем сигурността, като вместо шефовете на МВР да се назначават от службата, ПРОСТО ние си ги избираме. Но тези неща, само ще пребоядисат, крипичената къща, която обаче се руши с времето ;). Проблема е, че къщата трябва да се събори и да е тухлена. И тогава вече, цвета става важен ;).

12881

6

Иван55

11.05 2016 в 20:38

mclaranist, законите са закони, кодексите също са закони, Конституцията е законът на законите. НО Референдумът с обвързващ резултат е механизмът за ЗАДЪЛЖИТЕЛНА промяна и на Конституцията. Ако 120 депутати спечели достатъчно гласове за обвързващ дупетатите резултат, ТО: НС е длъжно да свика ВНС, щото това е от неговите компетенции. ВНС пък е длъжно да конституира парламент от 120 дупетати. Друг е въпроса, че може да сътвори и куп други глупости. И отбележете, третия ми абзац.

Като фен на мажоритарното съм обяснявал, че 120 народни представители не са в наш интерес, щото повече избиратели определят един депутат. Колкото повече са избирателите, толкова по-размита е отговорността на народния представител. Повече народни представители предполагат по-строг контрол от избирателите върху всеки от тях. Та затуй имате + от мен за втория коментар.

Къде и защо ползвам дупетат/народен представител е другата тема за мажоритарността. :)

63994

5

Red or Dead

11.05 2016 в 20:38

““““..... НО преди всичко съм човек на ЗАКОНА и на РЕДА...““““

Чудесно, но явно си в ОГРОМНА малцинствена група,което е отчайващо жалко!А фактът, че точно законотворците и органите на реда са тези които изобщо не съблюдават въпросния закон и ред....и това е ежедневие, как трябва да се процедира!При положение, че върхушката изобщо няма вече страх от нищо и по най-брутален начин се гаври нагло над собствените си избиратели, и органите на РЕДА обслужват само нея, ами естествено, че ще се възкреси закона на Линч, нали се сещаш, че рано или късно всяка чаша на търпението прелива....дори и в матрЯлстан.....именно избора на ГЕРБ през въпросната 2009 е пример за преляла чаша( капката беше епохалната реч на Доган за “баницата“)
За мен е крайно време за СЪБУЖДАНЕ И ИЗЛИЗАНЕ ОТ ДЪЛБОКАТА УПОЙКА......

13685

4

mclaranist

11.05 2016 в 20:07

Или пък да не са 240, ми 120. Идеално, мафията вместо да плаща на 240, ще плати на 120- ПО-ЕВТИНО, и кво правим? Променихме статуквото, урааааааа??!! Мислете малко. Проблема не е правен, не е организационен, нито е до това да си ,,избираме" полицаите. Проблема е СИСТЕМЕН, ДЕМОГРАФСКИ, ИНТЕЛЕКТУАЛЕН. Ако имате 1/3 бедни и мизерстващи, 1/3 ниско образовани, а т.нар. ,,елити" и известни са ,,кофти матрял", ако ще и ЛУНЕН модел да докараме, ФАЙДА няма. Вкарани сме в системна матрица от 1990г. И докато не го осъзнаем, подобни ,,евтини" референдуми само ще вдигат пушека.

13685

3

mclaranist

11.05 2016 в 20:03

Не че нещо, не съм против референдумите. НО преди всичко съм човек на ЗАКОНА и на РЕДА. Чета коментари и се чудя- да се смея ли, да плача ли или да се страхувам. какво значи- не ме интересува КС, Закони, Парламент и т.н. Ми да закриваме институциите и да сме като джунглата- кой когото набара, бой и който спечели??? По логиката- референдум да направим и за или против да убием Президента??? И кво ако 51% са ЗА??? Викате майната му че е извън закона??? Има текстове които РЕФЕРЕНДУМ не може да определя? Какво значи че сме НАД определени институции и Конституцията??? Айде малко ползвайте главите. И малка вметка. Говорите за тези мажоритарни изброи, като панацея. През 2009 ГЕРБ дойде на власт със смесена система- пропорционална и марожитарн??? Е, и? Цъфнахме та вързахме. Някой задавал ли си е въпроса, защо в САЩ и мн страни са се отказали? Защото е ДОКАЗАНО, че ако мафията иска да влезе във властта, мажоритарния начин е много лесен.
 
X

Подкастът на OFFNews