Quantcast

Правителството няма да изпълни решението на парламента за мораториума

OFFNews Последна промяна на 30 октомври 2013 в 23:23 3252 16

 Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС
Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС

Министерският съвет няма да изпълни решението на Народното събрание за налагането на мораториум за продажба на земя на чужденци.

В изготвен анализ за юридическите последствия от решението вицепремиерът Зинаида Златанова допуска, че депутатите са се объркали и са имали предвид единствено забрана за лица от трети страни.

Министерският съвет не разполага с правен инструментариум по Конституция и по законите на страната да налага мораториум. Това се налага със закон, тоест това е правомощие на българския парламент, коментира Златанова пред БНР.

И в сега действащите международни договори: "Вътрешно законодателство" и Договор за присъединяване към ЕС, има гаранции, че чужденци от трети страни нямат право да придобиват земя. За ЕС мораториумът не може да бъде удължен.

Личното ми мнение е, че народните представители с това решение са имали предвид граждани на трети страни - извън ЕС. Спрямо граждани и юридически лица от трети страни забраната съществува, уредена в конституционния ред, забраната е налице. По отношение на гражданите на ЕС и юридическите лица е в действие договорът за членство, който не може да бъде изменен едностранно, най-малкото пък от МС, заяви вицепремиерът.

На този етап Зинаида Златанова не знае дали Министерския съвет ще се възползва от правото да поиска тълкуване на решението за мораториума от Конституционния съд.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.10 2013 в 12:24

Четох, четох... и не мога да не взема отношение по въпроса.
ГЕРБ гласуваха напук. Атака, защото такова е естеството на тяхната партия. А депутатите от БСП?
Според мен те защитиха интересите на едрите земеделци, защото предизборните им кампании /и не само те/ са финансирани от тях. Нека някой да си направи труда и да извади поименно тези депутати от БСП, които гласуваха за удължаване на мораториума и след това да види от кои райони са издигнати.

31.10 2013 в 11:59

Уважаеми Niki, разбирам тревогите ти, ама трябва да пишеш за нещо съвсем друго. Кой ги избира тези национални предатели във властта. Те са готови да продадат майка си и баща си за малко пари. И свалиха гащите на България, унищожавайки армията й, в най-драматичните времена, които историята познава. Забележи само за сметка на армията раздуха полицията до безбожие. Така те решиха, че врагът не е извън България, а това са нейните граждани, които евентуално могат да развалят далаверата. Моля да не ми се обиждат привържениците на БСП, ама сте си избрали да подкрепяте една наистина антибългарска партия и това е доказано от стогодишната й история. Нито веднъж тя не е предприела нещо или свършила нещо в български интерес. Замислете се над историята на социализма и сами ще разберете защо ви го казвам. А сега какво правят вашите приятелчета - червените олигарси, които управляват. Те са готови да продадат България на труците в лицето на тяхната партия ДПС. Заради това цели райони на България са вече под турско управление и окупация, където е трудно да си българин. Готови бяха да предадат цялата държавна на Пеевски от турската партия под диктовката на Доган, за да подчинят цяла България. И в името на това да си осигурят няколко месеца власт, са готови и задника си да продадат , и майка си, и баща си, да не говорим за България. Затова тази партия, макар и да се нарича европейска, трябва да се забрани изцяло за период от сто години най-малко - за доказано предателска и антибългарска роля.

31.10 2013 в 11:50

Чета един тука и не вярвам на очите си. Просто клишетата така са прояли разни болни мозъци, че няма повече накъде. Конституционният съд, който наскоро така блестящо реши казуса Пеевски, сега е ясно как ще го реши. На всичкото отгоре трябва доста да се потруди да обяви за противоконституционно решение на Народното събрани с което се задължава Министерски ясъвет да направи еди какво си. Къде е тук нарушението на конституцията само Местан и разни безмозъчни дрънкала могат да отговорят.

31.10 2013 в 11:46

Първо на първо това не е решение за мораториум, а задължение на правителството да предприеме действия, за да се отмени продажбата на земя на чужденци. Второ да не забравяме, че парламентът може да изпрати правителството по живо по здраво и кой на кого е подчинен. Ама тази пикла тя откъде да знае как се управлява България. Те, в това правителство, всички са от гората хванати, затова непрекъснато се оправдават, оплитат в лъжи и сами вече не си вярват. На всичкото отгоре плещят непрекъснато глупости. А и защо не я приберат в някоя конюшня, че от вида й все нещо конско ми се асоциира.

31.10 2013 в 11:36

ми Оланд натегна гайките на псевдо социалиста сталижеф, който се опитва да му се натега по Европа и сишко си иде на местото

31.10 2013 в 11:10

Quod licet jovi non licet bovi - Това, което е позволено на боговете, не е позволено на простосмъртните!

31.10 2013 в 10:43

Аналогията ти е толкова подходяща, колкото шефа на фирма ИПОН за Министър председател. Няма нищо общо между едното и другото. Ако шефа ви има борд на директорите, който да следи за всяко от решенията му, тогава може би малко ще се доближите до конституционната република.

31.10 2013 в 10:41

В голяма грешка си. Именно за подобни случаи е предвидена възможността Министерски съвет да сезира Конституционния съд, а почти навсякъде по света законодателството е двукамарно. Жалко, че вместо да учите се занимавате с глупости.

31.10 2013 в 10:39

Появиха се екзекутори отново. Не бих искал дори да знам какво сънуват индивиди като вас… Няма нищо фатално в това Народното събрание да приеме закон, който Министерския съвет да не изпълни. За това има Конституционен съд, за това е предвидена и възможността Конституционния съд да бъде сезиран от Министерски съвет. Именно за подобни случаи на други места Парламентите са двукамарни даже. Няма кой да прочете обаче. "Бъдещето на България" първо кове бесилките, а после пита на коя страна да се наведе.

31.10 2013 в 09:39

Какво означава "са се объркали". Парламентарна република сме и парламента назначава правителство (и отговаря за него). Аз ако не ми се работи и кажа на шефа ми че мисля че е с е объркал с това че иска да свърша нещо, к'во правиме?