Правителството няма да изпълни решението на парламента за мораториума

OFFNews 30 октомври 2013 в 23:23 3928 16

 Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС
Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС

Министерският съвет няма да изпълни решението на Народното събрание за налагането на мораториум за продажба на земя на чужденци.

В изготвен анализ за юридическите последствия от решението вицепремиерът Зинаида Златанова допуска, че депутатите са се объркали и са имали предвид единствено забрана за лица от трети страни.

Министерският съвет не разполага с правен инструментариум по Конституция и по законите на страната да налага мораториум. Това се налага със закон, тоест това е правомощие на българския парламент, коментира Златанова пред БНР.

И в сега действащите международни договори: "Вътрешно законодателство" и Договор за присъединяване към ЕС, има гаранции, че чужденци от трети страни нямат право да придобиват земя. За ЕС мораториумът не може да бъде удължен.

Личното ми мнение е, че народните представители с това решение са имали предвид граждани на трети страни - извън ЕС. Спрямо граждани и юридически лица от трети страни забраната съществува, уредена в конституционния ред, забраната е налице. По отношение на гражданите на ЕС и юридическите лица е в действие договорът за членство, който не може да бъде изменен едностранно, най-малкото пък от МС, заяви вицепремиерът.

На този етап Зинаида Златанова не знае дали Министерския съвет ще се възползва от правото да поиска тълкуване на решението за мораториума от Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!