Проектът за нов изтребител отложен отново

Юлиан Христов 01 март 2016 в 14:23 5066 12

Временно отложиха проекта за нов изтребител

Снимка Боян Георгиев

Проектът за инвестиционен разход по придобиването на нов тип изтребител за армията няма да бъде внесен на заседание на Съвета по отбрана, както това анонсира в понеделник военният министър Николай Ненчев. Това стана само няколко часа след изявлението на министъра на брифинг в понеделник. 

От Министерството на отбраната съобщиха за OFFNews, че проектът, който беше предвиден в дневния ред на Съвета за днес, е отложена за следващото заседание. По неофициална информация до внасянето на проекта в дневния ред дори не се стигнало. Формалната причината е, че с него трябвало да бъдат запознати депутатите от комисията по отбрана в парламента. Те са възпрепятствани заради извънредното заседание на парламента, за което обаче се знаеше още от миналата седмица. 

В проекта за инвестиционни разходи са посочени финансовите параметри и времевият интервал, в който ще са разположени разходите по придобиването на нов изтребител за Военновъздушните сили. Той обаче не определя конкретния изтребител, който правителството ще купи. 

По неофициална информация изтеглянето на проекта от дневния ред на съвета по отбрана до голяма степен е свързано и с проверката на обществените поръчки в МО, която се извършва от Военната прокуратура. Според сайта "Биволъ" проверката е образувана след сигнал, в който е описано „съществуването на корупционна среда и подготовка за сключване на вредоносни сделки в Министерството на отбраната“. Самата проверка предхожда с няколко дни обявената от премиера пълна ревизия на всички обществени поръчки във всички министерства. 

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов заяви, че договор за купуването на нови изтребители ще бъде подписан след няколко години, като дотогава ще има преговори. Амбициите на военното министерство обаче са до края на годината да има подписан договор, въпреки че още миналата година министърът на отбраната обяви, че до 30 юни 2015 г. ще има внесен проект за купуването на нов изтребител. Тогава проектът беше замразен за пореден път.

За тази година е планирано стартирането на две големи поръчки - за купуването на неизползвани двигатели за изтребители МиГ-29 и купуването на нови самолети. За целта бяха отпуснати целево 80 млн. лв. В края на януари командирът на ВВС ген.-майор Румен Радев изрази опасенията си, парите няма да бъдат усвоени, тъй като не очаква подписването на договор за новите самолети. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!