Правителството дава 360 хил. лв. за честване на 100 години от Първата световна война

OFFNews 15 ноември 2017 в 12:48 3792 0

Правителството дава 360 хил. лв. за честване на 100 години от Първата световна война

Правителството одобри допълнителни разходи и трансфери в размер на 360 000 лв. за организирането и провеждането на мероприятия от Националния план за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея. Средствата, които са предвидени в централния бюджет, ще бъдат разпределени между министерствата на отбраната и на културата, ВА „Г. С. Раковски”, БАН, ДА „Архиви“ и общини.

Националният план е одобрен с решение на Националния комитет за отбелязване на годишнината. Основни акценти в него са възстановяването на военни паметници у нас и в чужбина, ритуали за почитане паметта на загиналите, провеждането на военноисторически конференции, кръгли маси, издаване на сборници, изложби и др. Той включва също така издаване на третата книга от поредицата „Българска пехота“, на преработено и допълнено издание на български и английски език на книгата на акад. Георги Марков „Голямата война и българският меч над балканския възел 1914-1919“, на документален сборник с непубликувани и малко известни спомени и дневници на офицери и войници, изработване на интерактивна карта на военните паметници на територията на България и др.

По бюджета на Министерството на отбраната бяха одобрени и 20 млн. лв. допълнителни разходи. Средствата са предвидени в централния бюджет за частично разплащане на Военномедицинска академия с „Българска банка за развитие“ АД по цесия на вземанията на кредиторите на ВМА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови