Правят платформа за достъп до обществена информация

ОFFNews 26 ноември 2015 в 10:45 5362 2

Създавава се централизирана платформа за достъп до обществена информация, която ще бъде изградена към администрацията на Министерски съвет.

Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ).

Платформата ще заработи след 1 юни 2017 година. В нея ще могат да се подават заявления за достъп до информация, които ще се публикуват заедно с решенията по тях и предоставяната обществена информация.

Освен това ще бъде създаден и портал за отворени данни, като достъпът до тази информация ще бъде безплатен. Всяка организация от обществения сектор ще трябва ежегодно да публикува част на информационните си масиви в този портал. Задължението влиза в сила 9 месеца след обнародването на законопроекта.

Промените предвиждат също електронен достъп до информация да се дава при поискване от заявителя, без да се изисква електронен подпис.

По ЗДОИ задължения вече ще имат и някои културни институции като библиотеки, включително университетски, музеи, архиви. Законът също така дава възможност за безплатно предоставяне на информация за повторно използване по преценка на организациите от обществения сектор.

Законопроектът предвижда по отношение на таксата за повторно използване на информация се установява горна граница, която няма да превишава материалните разходи по възпроизвеждането на информацията и нейното предоставяне.

Организациите от обществения сектор ще трябва да предоставят информация за повторно използване в отворен и машинно четим формат, както и да я публикуват в портала за отворени данни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови