Програма достъп до информация награди журналист от OFFNews

OFFNews Последна промяна на 28 септември 2015 в 18:26 3061 4

Юлиан Христов

Журналистът от OFFNews Юлиан Христов беше отличен в тринадесетите награди на Програма достъп до информация за принос в областта на свободата на информация.

Юлиан Христов получи почетна грамота в категорията „Най-добра журналистическа кампания, свързана с правото за достъп до информация“ за „използването на ЗДОИ, както и за събиране на данни за всекидневната си репортерска работа, така и за да проведе свои разследвания. Търси информация от МВР, НСО, ДКСИ, ДАНС и др.".

В същата категория със „Златен ключ“ беше отличена Здравка Маслянкова от в. „Янтра днес“ за разследването "Хлopнa бoмбa цъкa в Гopнa Оpяхoвицa", в резултат на което е спряно изграждането на завод за хлор в Горна Оряховица.

В категорията „Неправителствена организация, най-активно упражнявала правото си на достъп до информация“ награда „Златен ключ“ получи Гражданска инициатива „Да спасим Кара дере“ за осветляване на детайли по планираното застрояване на Кара дере.

В категорията за гражданин, най-добре използвал правото си на информация, „Златен ключ“ получи Милен Чавров за упражняване на правото си на достъп до информация, свързано с ХИВ и СПИН.

Две министерства получиха антинагради на Програма достъп до информация. Антинаграда „Катинар“ получи Министерството на земеделието и храните - „за упоритото игнориране на задълженията по ЗДОИ за създаване и поддържане на секция „Достъп до информация“ на интернет страницата, за искането за електронен подпис на заявления, подадени по електронната поща и за отказа да предостави името и длъжностната характеристика на определения по ЗДОИ служител".

Министерството на околната среда и водите пък получи Антинаграда „Вързан ключ“ - „за позицията, че по реда на ЗДОИ може да се иска информация, но не и достъп до конкретни документи. В случаите, когато министерството реши да предостави достъп, това става чрез преразказване на документите в писмени справки, за които понякога се искат баснословни суми“. 

Програма достъп до информация присъди и „Срамоти“ - на 30 общини за липса на отговор на електронно заявление за достъп до информация, подадено в рамките на проучване на ПДИ за активно публикуване на информация в интернет страниците на 544 институции, както и на Областната дирекция на МВР Перник за заличаването на имената на служителите по ЗДОИ в предоставена заповед за тяхното назначаване, за да не знае заявителят към кого да се обърне, за да получи информация.

В категорията за институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани беше отличено Министерството на отбраната, а почетна грамота получи РИОСВ-Благоевград за висока прозрачност и бързо предоставяне на отговори на заявления по ЗДОИ.

Снимка: Булфото / Николай Варадинов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.09 2015 в 21:37

Трудно платените курви„ки от "а за Б" могат да минат за жерналисти.
Както вече писах празни приказки не хвърлям.
Учредители на Програма Достъп до Информация са:

http://www.aip-bg.org/about/founders.php

Кое от написаното не е вярно?
Да добавим нещо за защитиника на АНТИБЪЛГАРСКАТА омо илинден?
Или пък да заграбилия земя био-земеделец на първа морска линия земя по 30ст/кв.м?
М?
Ниска топка, ниски цели, безпредметни награди, сиво ежедневие, накратко - живуркане.

28.09 2015 в 20:11

Скандалната фондация „Америка за България“ си е напазарувала нови медии, протестъри и публични личности. Неправителствената организация е напълнила банковата сметка на Антоанета Цонева-Кака Цонка с близо 300 000 лева. Нови 98 820 лв. са потекли към сдружение „Българион“, което е собственост на журналистките Лора Крумова и Галя Щърбева, пише Епицентър.бг.

Със средства на „Америка за България“ се подкрепят поредица от журналистически разследвания на общинските избори през 2015 г. Журналистически екипи от Нова телевизия се насочват към шест общини, за да разследват изразходванвто на общински средства, наличието на корупционни практики, изборни измами и манипулации.

Сдружение „Българион“ е на журналистките от Нова тв Галина Щърбева и Лора Крумова. В управата е и Петко Гюлчев, който е съпруг на Щърбева, показа проверка в Търговския регистър.

Асоциация „Прозрачност без граници“ на политолога Огнян Минчев получава 98 820 лв. Чрез парите „Америка за България“ смята, че подкрепя “гражданска инициатива, която би позволила на по-голям брой български граждани от страната и от чужбина да дадат израз на своите политически предпочитания чрез включване на възможността за онлайн гласуване в българския Избирателен кодекс.”

Крупна сума получава и неправителствената организация „Институт за развитие на публичната среда“ на Антоанета Цонева. В публичното пространство дамата е известна като един от лидерите на „Протестна мрежа". Нейното НПО грабва 298 760 лв. за „подобряване на националните стандарти за свободни и честни избори.

С почти 300-те бона „ще бъде осъществен цялостен мониторинг на финансирането на политически кампании и съответствието им с ограниченията в закона като възможни промени в регулаторната рамка ще бъдат дискутирани със заинтересованите институции. Ще бъде проведен и независим мониторинг на изборния процес, в който са включени група от опитни наблюдатели, както и представители на Лигата на младите избиратели, която ангажира представители на социално маргинализирани групи. Освен това медии и отделни журналисти ще бъдат подкрепени в осъществяване на разследвания на изборни злоупотреби“.

Българският дарителски форум на Красимира Великова е зарадван от американската фондация с 564 000 лв. Парите се дават за „неизследваните територии на филантропията“.

На друга знакова неправителствена организация, която активно се намесва в българската политика, са отпуснати 436 000 лв. С крупната сума Съюзът на съдиите в България ще бъде подпомогнат за „осъществяването на поредица от образователни и общностни програми.“

„Програма „Гражданско образование“ цели да даде на ученици от средните училища практически познания как функционира съдебната система и да покаже как се разрешават спорове в демократичното и свободно общество. Програма „Оценка на работата на съдебната система“ цели да развие методология за включването на граждани, както и представители на други юридически професии, в оценката на работата на съдиите. В рамките на програма „Съхранена институционалната памет” ще бъдат проведени задълбочени интервюта с оттеглили се съдии от Върховния съд, които ще осветлят дискусионни теми и ще предложат насоки в развитието на съдебната реформа. Също така, ще бъде изтъкнат примерът на съдии, адвокати или представители на академичната общност, които са се придържали към високи професионални стандарти в условията на българското тоталитарно общество преди 1989 г.“, твърдят от „Америка за България“.

„Съюзът на съдиите в България“ се свързва най-вече с бившата си председателка Мирослава Тодорова. Нейното име нашумя преди години, когато тя заведе гражданско дело срещу тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. През последната година организацията активно пропагандира идеята за съдебна реформа чрез промяна в Конституцията. Политици от БСП, ДПС и уважавани юристи заявиха, че именно НПО-то е автор на конституционните промени, прокарвани от близкия й правосъден министър Христо Иванов и Реформаторския блок.

475 000 лв. получава платформата „Агора“ за укрепването на мрежата си от читалища и превръщането им в „граждански центрове, които мобилизират местни ресурси за осъществяване на значими инициативи, приети в открити граждански дискусии.

Българското училище за политика е зарадвано от „Америка“ за България“ със 120 000 лв. Грантът подкрепя екипа на НПО-то в усилията им да изградят и увеличават експертизата и опита на завършилите училището и да ги включат в дискусия за предизвикателствата, пред които е изправена страната днес. „Завършилите училището ще анализират задълбочено местната обществена и политическа обстановка и ще развиват политики, които ще представят на обществени или политически форуми като възможна основа за бъдещи промени на национално и регионално ниво“, пишат от „Америка за България“.

28.09 2015 в 19:31

Стига пък ти бе. Жлъчта ти ще те разяде вече. Като не ти харесва журналистиката у нас, прави си медия или у лево.

28.09 2015 в 19:10

ПРОГРАМАТА ГО БИЛА НАГРАДИЛА...

Але-ле мале! Ами напишете, че става въпрос за едно нпо основано от член на БХК и други "важни" личности. Бе и в лъжите не ви бива бе!
Мазни грантоядци.