Пращаме боеприпаси на Ирак за войната срещу джихадистите

Юлиан Христов 08 септември 2014 в 12:43 2711 0

Очаква се тази седмица служебното правителство да вземе решение, с което да позволи изпращането на военна и хуманитарна помощ за правителството в Ирак.

В проекта на постановление, което вероятно ще бъде одобрено на заседанието на кабинета още този четвъртък, е записано, че българското Министерство на отбраната ще предостави безвъзмездно военна помощ на правителството в Ирак.

По информация на OFFNews най-вероятно помощта ще се изразява в боеприпаси.

Ирак е сред държавите, които са в забранителния списък за продажбата и доставките на въоръжение и военно оборудване. От забраната обаче има изключение, което се отнася за доставки към правителството в Ирак.

Министерството на отбраната ще поеме разходите за транспортирането на помощта до мястото, от което тя ще бъде поета от посредник.

Още на 27 август служебното правителство прие постановление възложи на министъра на външните работи да координира доставката на помощ за Ирак. От иракска страна вече е изпратен списък с нужните доставки, като той е съгласуван с военното министерство.

Решението на правителството е в изпълнение на Заключенията по Ирак от извънредния Съвет „Външни работи” на Европейския съюз, проведен на 15 август т. г. Тогава кабинетът на Георги Близнашки прие, че кризата в Ирак носи пряка заплаха за сигурността на външните граници на ЕС, а оттам и на България. С решението за отпускане на помощ правителството се надява да се справи частично с „високия бежански потенциал“, който крие кризата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови