Янев към Близнашки: Въоръжете кюрдите в борбата им срещу терористите в Ирак

OFFNews 31 август 2014 в 10:10 1995 1

Яне Янев

България може да въоръжи кюрдите в Ирак в борбата им срещу джихадистите от "Ислямска държава" и служебното правителство може да свали забраната за търговия с оръжие с Ирак. 

За това апелира в открито писмо до служебния премиер лидерът на РЗС Яне Янев. В писмото Янев развива тезата, че кюрдските бойци защитават останалия свят, включително и България, от разпространението на тероризма. Според Янев кюрдите не се нуждаят от "тежко въоръжение, колкото от гранатомети, картечници, минохвъргачки и муниции". 

И всичко това може да го осигури България. Необходимо е спешно правителството да разреши износа на оръжие за Северен Ирак. Искам да отбележа, че дори Албания и Хърватия се присъединиха към усилията на демократичните държави за оказване на военна помощ на Кюрдското регионално правителство, се казва в писмото на Янев.

Той призовава премиерът Близнашки, вместо да ходи на общоселски събор в родния му край, заедно с външния министър да посетят град Ирбил. 

По примера на Франция, България разполага с необходимия потенциал, за да може подкрепата да не се ограничава в рамките единствено на хуманитарната помощ. Сега е момента заедно с министъра на вътрешните работи, който разбира достатъчно от антитероризъм  и с министъра на външните работи да отидете в Ербил. Там гарантирано ще Ви посрещнат по-добре от където и да било другаде в този момент. Те сега имат нужда от подкрепата на нашата държава и никога не биха забравили този жест. Припомням Ви, че търговският оборот между Северен Ирак и Турция, Англия, Франция, Германия, Гърция и др. възлиза на милиарди долари. Правилните дипломатически ходове са най-важната предпоставка за реализиране на огромни икономически ползи за България, казва още лидерът на РЗС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови