Прагът за алкохол зад волана да се намали до 0,2 промила, предлага МВР

Има две версии за убийството на Алексей Петров - едната е свързана с личния живот, другата - с бизнеса му

OFFNews 25 септември 2023 в 09:48 2890 2

Живко Коцев

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Живко Коцев

Прагът за концентрация на алкохол зад волана да бъде намален до 0,5 или до 0,2 промила, ще предложи Министерството на вътрешните работи. 

Това съобщи пред Нова телевизия новият главен секретар на Министерството на вътрешните работи (МВР) Живко Коцев. По думите му това би било взаимстване от европейската практика. "Прагът 1,2, до 1,2, над 1,2 е изключително голям. Моята позиция, е че въобще не трябва да се допуска да се употребява алкохол”, заяви той. 

В момента под 0,5 промила в кръвта не се счита за нарушение, между 0,5 и 1,2 е административно нарушение, а за над 1,2 вече се носи наказателна отговорност.

Коцев обясни, че случаите на досъдебни производства на водачи, управляващи автомобили след употреба на алкохол, са 438 за август, а за септември до момента са 138 - с 300 досъдебни производства по-малко. разликата е след въвеждането на промените, с които автомобилите на водачи, употребили алкохол, могат да бъдат отнети.

Главният секретар коментира случая с убития от полицай млад мъж в София. По думите му смъртта на млад човек винаги буди безпокойство. Живко Коцев посочи, че полицаите са реагирали на сигнал за извършено престъпление и подготовка за извършване на друго - групата младежи са извършили грабеж.

Живко Коцев обясни, че според Закона за МВР полицаите могат да стрелят, когато е абсолютно необходимо. "Неговото поведение е укоримо, доколкото със себе си е носил и лично оръжие. В МВР има инструкция, според която служителите изпълняват задълженията си със служебно оръжие”, уточни той.

Новият главен секретар на МВР определи убийството на Алексей Петров като престъпление с фактическа и правна сложност предвид неговата биография. Според него с такова разследване не бива да се бърза. 

"Имаме две версии, които кумулират множество подверсии. Едната е свързана с личния живот, а другата, че убийството е свързано с бизнеса и частната дейност на Алексей Петров. (...) Това покушение е много добре организирано, предварително подготвено. Алексей Петров е наблюдаван, изучаван. И е подбран подходящият момент, за да се реализира това покушение. В момент, когато е бил без охрана, в момент, когато в парк „Витоша” е имало множество туристи, които създават благоприятни условия за анонимност на извършителя."

Коцев поясни, че охранителите на Петров са преминали през детектор на лъжата. За момента няма подозрения спрямо някой от тях. От доста месеци бизнесменът се е движел без охрана, което било негово решение. Коцев не пожела да се ангажира с отговор на въпрос изключена ли е версията за политически нюанс в покушението.

Относно организацията за предстоящия местен вот главният секретар заяви, че МВР е "абсолютно готово технически и физически", за местните избори. Коцев увери, че МВР ще реагира на всеки сигнал за изборни нарушения, като до момента са получени три сигнала.

Създаден е оперативен щаб. За първи път се въвежда денонощна телефонна линия във всяка структура на МВР в страната, каза още новият главен секретар на МВР Живко Коцев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Nib

25.09 2023 в 15:22

Гледах интервюто с гл. секретар на "милицията" и спонтанно ми изникна един въпрос.....Някой дали знае НАД какво IQ е забранено назначаването в МВР....?

22548

1

dolivo

25.09 2023 в 10:36

оправете се с натрупаните производства при текущите прагове, пък после правете увеличаване на производствата

защото намалението на прага, ще доведе до това

а резултати не се виждат по скорост на разрешаване, или ефекта в обществото с по малко жертви
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика