Позицията на Скопие пред ЕС: Македонският език расте през вековете и се развива

Съседите ни настояват македонският да стане един от официалните езици на ЕС

Юлиуш Висожински 19 юли 2022 в 23:05 10155 3

Съседите ни настояват македонският да стане един от официалните езици на ЕС

Снимка Правителство на РСМ - пресслужба - архив

Властите в Скопие настояват македонският да стане един от официалните езици на ЕС

"С приемането на Северна Македония като пълноправен член в ЕС македонският език трябва да стане един от официалните езици на ЕС."

За това настояват властите в Скопие в едностранната декларация, която ще бъде приложена към протокола от първата политическа междуправителствена конференция за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

В понеделник България представи на заседанието на Комитета на постоянните представители (КОРЕПЕР) в Брюксел едностранната декларация на властите в София. Позицията на нашата държава е: "Създаването на „македонски език“ през 1944-1945 г. в бивша Югославия беше акт на вторична кодификация, основаващ се на българския книжовен език, допълнително „обогатен“ с местни форми, като по този начин се симулира „естествен“ процес, базиран на диалектна форма". В документа се акцентира, че България "по никакъв начин" не признава "македонския език".

А в едностранната декларация на властите в Скопие е записано, че "по време на преговорите за присъединяване до приключването им със сключването на Споразумението за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС и след приемането на страната като пълноправна членка на ЕС, Северна Македония няма да приеме да обсъжда различно решение за македонския език от посоченото в преговорната рамка".

В едностранната декларация на властите в Скопие се твърди, че македонският литературен език е кодифициран през 1945 година и се основава на диалектите, които са били разпространени на територията на днешна Република Северна Македония, както и че "македонският език се определя като славянски език, попадащ в южнославянската група, който през вековете расте, развива се и се издига до наддиалектен, национален стандартен език на македонския народ".

"Македонският език е признат от Третата конференция на ООН за стандартизация на географските имена, проведена в Атина през 1977 г. Македонският език се преподава в много катедри по славистика, във факултети и университети в цяла Европа и света. Дългогодишната му говорна и писмена традиция е неоспорим факт в лингвистичната наука. Литературата на македонски език е носител на международни награди и признания", пише още в текста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

3

EA Trash

20.07 2022 в 11:25

Също като с галите, които идвали от Галиция... според украинските учебници по география.

12073

2

IvanofRumen

19.07 2022 в 23:53

То няма такава държава, те за езика си претендират

14469

1

случайно прочетох

19.07 2022 в 23:23

Това виц ли е?